Hem kendi kullanıyor hem satıyor! Tonlarca üretimi ek kazancı oluyor

Hem kendi kullanıyor hem satıyor! Tonlarca üretimi ek kazancı oluyor

Malatya’da yaşayan Serkan Doğan, doğal solucan gübresi üreterek ek kazanç sağlıyor. Doğan ürettiği gübreyi hem kendi kullanıyor hem satıyor.

Malatya’da yaşayan 47 yaşındaki Serkan Doğan, ürettiği doğal solucan gübreleriyle dikkat çekiyor. Gübreyi kendi bahçesinde kullanan aynı zamanda satışını yapan Doğan, kimyasal gübrelerin uzun sürede toprağın yapısını bozduğunu düşündüğünü aktararak, "Önce kendim için başladım. Daha sonra çevremden talep gelmeye başladı. Ürünü bir kez deneyen tekrar gelip alıyor. Bence her çiftçinin solucan gübresi üretimi için bir odası olması gerekiyor. Kimyasalların zamanla toprağı öldürdüğünü düşünüyorum. Herkese solucan gübresi kullanmalarını tavsiye ediyorum" ifadelerine yer verdi.

malatyada-solucan-gubresi-uretimi-yapan-1.jpg

6 AY İLE 1 YIL İÇERİSİNDE ORGANİK GÜBRE ELDE EDİYOR

Üretim süreciyle ilgili veren Doğan, hayvan gübresine yaklaşık %30 oranında yeşillik ekleyerek mama hazırladığını, bu karışımı fermente ettikten sonra solucanların üzerine serdiğini aktardı. Solucanlar mamayı tükettikçe üzerine tekrar mama ekleyen Doğan, yaklaşık 6 ay ile 1 yıl arasında organik gübre elde ettikleri bilgisini verdi. Kışın iklimlendirme maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı üretimin yavaşladığı bilgisini veren Doğan, "Solucanlar 15-16 derece sıcaklıkta daha verimli çalışıyor. Üretim için karanlık bir ortam gerekiyor. Yiyecek olarak da şekerli gıdaları çok seviyorlar" dedi.

malatyada-solucan-gubresi-uretimi-yapan-2.jpg

Batı illerinde organik gübreye talebin yüksek olduğuna dikkat çeken üretici, bu işin sabır ve emek gerektirdiğini vurguladı. Organik meyve ve sebze üretimi yapmak isteyenlere solucan gübresini öneren Doğan, farklı işlerle de ilgilendiği için üretiminin sınırlı olduğunu ve buna rağmen yılda yaklaşık 5-6 ton solucan gübresi üretimi yaptığı bilgisini verdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN