İkinci el araç satın almayı düşünenleri ilgilendiriyor! Satıcılar itiraf etti: Otomobil fiyatlarında flaş gelişme ortaya çıktı

İkinci el araç satın almayı düşünenleri ilgilendiriyor! Satıcılar itiraf etti: Otomobil fiyatlarında flaş gelişme ortaya çıktı

Aralık ayı sonuna yaklaşırken ÖTV indirimi yapılmayacağı da duyuruldu. Bu haber üzerine sürücüler Yeni yılda zamlı fiyatlardan araç almamak için bayilerin yolunu tuttu. Çip krizi nedeniyle sınırlı sayıda araç üretimi yapılırken sıfır araç bulamayan vatandaşlar da ikinci el araç piyasasını canlandırdı. İşte konu hakkında merak edilen tüm detaylar…

Araba fiyatları ile ilgili yaşanan son dakika gelişmesiyle birlikte sürücüler de odağını ikinci el araç piyasasını çevirdi. Sıfır otomobil araç almak isteyen birçok vatandaş araç bulmakta zorlanırken tercihine ikinci el araç almaktan yana kullandı. 2023 yılında yapılacak olan zamlar dikkat çekerken birçok sürücüde zamlardan önce araç almak için araba pazarına yöneldi. Uzmanlar tarafından yapılan açıklama kapsamında talebin artması durumunda fiyatında yüksek tutulduğu belirtildi. Çok tercih edilen araç markalarından bir tanesinin 300-350 bin TL bandında yer alan fiyatının yılsonu zam beklentisi ile birlikte 400-450 bin bandına yükseldiği görüldü. Bayilerde 440-450 bin TL bandında satılan aracın 2019 modeli 420.000 TL’den satışa sunuldu. Bayilerde araç bulmak zor ulaşırken sürücülerde çareyi ikinci el araç almak da buldu.

FIRSATÇILIKLA SINIR TANIMIYORLAR

Kanal D haberi konuşan bir galerici fiyatların artışı ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulu. Krizi fırsata mı çeviriyorsunuz sorusuna yanıt veren galerici, “Kesinlikle yani bunu inkar edemeyiz ki, ufak da bir fırsatçılık yaptık yapmadık değil hani. Yılsonu geliyor fiyatlar yükselecek çünkü” ifadelerini kullandı.

Araç Pazarında hareketlilik

Aynı soru yöneltilen bir başka satıcı ise, “İkinci elde bir hareketlilik var. İnsanlar aralık ayı bitmeden yeni sene gelmeden hemen bir araç alımı telaşındalar. Baya bir araç tükettik. Şu anda yerine koymaya araç bulamıyoruz” yanıtını verdi.

İkinci el araç pazarına gelen tüketiciler sıfır araç aradıklarını ancak bulamadıklarını dile getirdi. Bu nedenle ikinci el araç pazarına yöneldiklerini belirten tüketiciler burada kendi bütçelerine uygun araç bulabildiklerinin altını çizdi.

YENİ YILDA ARAÇ FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

2023 yılına sayılı günler kala araç fiyatlarının yeni yılda düşüş gösterip göstermeyeceği de en çok araştırılan konular arasında yer. Uzman isimler otomobil piyasası hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. ODMD Genel Sekreteri Hayri Erce, fiyatlar üzerinde etkili olan 3 parametre olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayınlanan Resmi Gazete kararında şu ifadeler yer aldı:

"Bazı malların özel tüketim vergisi oranlarına esas özel tüketim vergisi matrahlarının yeniden tespiti hakkında ekli kararın yürürlüğe konulmasına mezkur kanunun 12'inci maddesi gereğince karar verilmiştir"

Araç satışları durgun

SÜRÜCÜLER BAYİLERDE ARAÇ BULAMIYOR

Milliyet'te yer alan haber doğrultusunda araç piyasasının 2023 yılına girmeden önce yoğun bir hareketlilik yaşadığı belirtildi. 2023 zamları gelmeden önce araç almak isteyen tüketiciler elini çabuk tutuyor. Türkiye'ye gelmek üzere olan gemilerdeki araçlarda şimdiden satılmaya başladı. Birçok bayide araç bulunmazken stoklarda ön siparişle satışa sunuldu. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel,araç fiyatları hakkında merak edilen soruların yanıtını verdi. Konu hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunan Ertemel, pandemi sürecinde ortaya çıkan sıfır otomobil arz sıkıntısını hala devam ettiğini vurguladı. Bayilere gelen talepleri karşılamakta zorlandıklarını belirten Ertemel, ÖTV indirimi ile ilgili beklenti ortamının oluştuğunu vurguladı. Bu doğrultuda kararın açıklanmasına kadar olan süreçte sıfır ve ikinci el otomobil piyasasının ciddi oranda düşüş gösterdi.Kararın açıklanması ile birlikte vatandaşların tekrar otomobile yöneldiğini dile getiren Ertemel, kararın tebliğ edilmesi ile birlikte piyasanın da hareketlendiğinin altını çizdi. Ertemel, ÖTV matrah güncellemesi kapsamında otomobil satış oranlarının arttığı vurguladı.

SATIŞLARDA ARTIŞ GÖRÜLDÜ

Türkiye'deki otomobillerin birçoğu yurtdışından ithal olarak ülkemize geliyor. Bu kapsamda kur seviyeleri de araç fiyatlarında ciddi oranda etkilemektedir. Türkiye'de görülen enflasyon ve kur nedeniyle araç fiyatları da her geçen gün artış gösteriyor.

Artan fiyatların önüne geçmek için her yıl ÖTV matrah güncellemesi yapılırken yıl içerisinde bir yılda iki kez düzenleme gerçekleştiriliyor. Bu güncellemeler genel olarak yıl sonuna doğru yapılmaktadır. Bayiler tarafından yapılan yıl sonu kampanyaları ile matrah güncellemesi bir arada olunca araç satışlarında da artış görülüyor. Geçtiğimiz yıllara oranla 2022 yılında araç satışlarının düştüğü görülmektedir.

2023 araba fiyatları ne kadar olacak

TÜRKİYE'YE GELMEDEN SATIŞI YAPILIYOR

ÖTV kararının açıklanması ile birlikte araç piyasasında hareketlilik görünürken 2023 zamlarından önce araç almak isteyen vatandaşlar da bayilerin yolunu tutuyor. İthal otomobilde talep her geçen gün artarken bayilerde de stok sorunu yaşanıyor. Bant aşamasında olan otomobillerin rezerve edildiği vurgulanırken güncellemesi ile birlikte B segment otomobillerin indirimleri de ortadan kaldırıldı. Bu araçlara yüksek orandaki talep oldukça dikkat çekiyor.

Sektör temsilcileri tarafından yapılan açıklamalar kapsamında her yıl yaşanan belirsizlik ortamının ortadan kaldırılması gerektiği vurgulandı. Tüm paydaşların bir arada toplanarak müşterek akıl ile oluşturulacak yeni sürdürülebilir bir sistemin devreye girmesi gerektiği dile getirildi.

PİYASAYA YÜZDE 5 ARTIŞ OLARAK YANSIDI

ÖTV beklentisinin ortadan kalkması ile birlikte durağan olan piyasa koşulları da pozitife çevrildi. Sıfır otomobil ile yaşanan Arzu sıkıntısının belirli bir segment üzerinden yansıtılması ikinci el otomobil satışlarının da artmasına neden oluyor. Sıfır araçlarda olduğu kadar ikinci el araçlarda ÖTV beklentisi ortadan kaldırıldı. Bu kapsamda piyasada hareketlilik yaşanırken talebinde %5 arttığı görüldü.

Ertelenen planlar kapsamında mevcut potansiyel ve otomobil finansmanına erişim zorluğunun ortadan kalkması ile birlikte satışlarında rekor seviyelere ulaşacağı belirtiliyor. Uzmanlar tarafından yapılan tavsiyeler kapsamında mevcut indirim ve fiyatlardan yararlanmanın daha faydalı olacağı belirtildi. Resmi Gazete’de yer alan ÖTV matrah oranları şu şekildedir:

Silindir hacmi 1600 CM3'ü geçmeyenler;ÖTV matrahı 184.000 TL'yi aşmayanlar: Yüzde 45 vergi oranı ÖTV matrahı 184.000 TL'yi aşıp 220.000 TL'yi aşmayanlar: Yüzde 50 vergi oranı

Uzman İsimler Araba fiyatlarını değerlendirdi

ÖTV matrahı 220.000 TL'yi aşıp 250.000 TL'yi aşmayanlar: Yüzde 60 vergi oranıÖTV matrahı 250.000 TL'yi aşıp 280.000 TL'yi aşmayanlar: Yüzde 70 vergi oranı

Diğerleri: Yüzde 80 vergi oranı Silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen fakat 2000 cm3'ü geçmeyenler

 Elektrikli motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 kW'ı geçip motor silindir hacmi 1800 cm3'ü geçmeyenlerÖTV matrahı 228.000 TL'yi aşmayanlar : Yüzde 45 vergi oranı

Elektrikli motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 kW'ı geçip motor silindir hacmi 1800 cm3'ü geçmeyenlerÖTV matrahı 228.000 TL'yi aşmayanlar : Yüzde 45 vergi oranı

ÖTV matrahı 228.000 TL'yi aşıp, 350.000 TL'yi aşmayanlar: Yüzde 50 vergi oranı

FİYATLAR İÇİN 3 PARAMETRE GÖZ ÖNÜNE ALINIYOR

ODMD Genel Sekreteri Hayri Erce,fiyatlar hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Araba fiyatlarını etkileyen 3 parametre olduğunu belirten Erce, bunlardan ilkinin kur hareketleri olduğunu dile getirdi. Kurların artması durumunda araç fiyatlarının da yükseleceğini aktaran Erce, Euro kurunun araç fiyatları üzerinde etkili olduğunu söyledi.

Fiyatlar üzerinde etkili olan iki parametrenin ise üreticilerin yapacakları zamlar olduğunu belirten Erce, her sene geçişinde yeni modellerle birlikte araçlara yeni özelliklerinde eklendiğini dile getirdi. Erce, yaşanan enflasyon nedeniyle araç özellikleri ile birlikte zam yapıldığı söyledi. Erce, üçüncü parametrenin ise matrah düzenlemesi olduğunun altını çizdi. Matrah düzenlemesinin istenen seviyede olmaması ve yetersiz kalması nedeniyle ÖTV kademesinin yukarı çıkacağını söyleyen Erce, “Yani yüzde 50 seviyesinde olan ÖTV yüzde 60'a, yüzde 60 olan yüzde 70'e çıkmış olacak." sözlerini dile getirdi.

ÖTV indirimleri beklentiyi karşılamadı

FİYATLARDA DÜŞÜŞ GÖRÜLMEYECEK

Araç fiyatlarında düşüş beklentisi olmadığını söyleyen Erce, yeni özellikler ve dünyada görülen enflasyon nedeniyle araçlara zam yapılacağını. Döviz kurlarında herhangi bir düşüş olması durumunda araç fiyatlarında düşüş görülebileceğini altını çizen Erce, ÖTV oranında da düşüş olmasıyla fiyatların geri çekileceğini ifade etti. Erce,”ÖTV oranında bir düşüş olursa ki şu an için öyle bir beklenti yok fiyatlar geri çekilebilir. Ama dediğimiz gibi kurlar ve ÖTV kademeleri aynı seviyede kalsa bile yeni yılda araba üreticileri yeni modellerine ekledikleri özellikler sebebiyle araba fiyatları artacaktır."dedi.

ARABA FİYATLARI NASIL DÜŞER?

Araç fiyatlarının nasıl düşeceği en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Hayri Erce, döviz kurlarının çok önemli bir parametre olduğunun altını çizdi. Erce, araba fiyatlarının düşüp yükselmesindeki en önemli parametrelerin başında kurların geldiğini ifade etti.

İlerleyen süreçte ÖTV matrah düzenlemesi ile birlikte fiyatlarında aşağı yönlü bir seyir içerisinde olabileceği söylendi. Erce, yapılan son matrah güncellemesinin piyasa beklentilerini karşılamadığını aktardı.

Araba Fiyatları nasıl belirlenir

İKİNCİ EL OTOMOBİL PİYASASI HAREKETLENİYOR

Araba satıcısı Umutcan Ergül ikinci el araç piyasası hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Yeni yıl ile birlikte ikinci el araba piyasasında hareketlenme olacağının altını çizen Ergül, yeni yılda fiyatların daha yüksek olacağına düşünen tüketicilerin araç pazarlarına akın ettiğini vurguladı.

Araba pazarlarında ciddi bir yoğunluk ortamı göze çarparken alış ve satış işlemleri beklenen kadar yoğun olmuyor. Ergül, ikinci el araç fiyatlarının da yüksek görülmesi nedeniyle vatandaşların durumdan şikayetçi olduğunu aktardı. Ergül, bu nedenle araç almak veya satmak yerine pazar araştırması yapıldığı söyledi.

FİYATLARDA DÜŞÜŞ OLMAYACAK

Konu hakkında değerlendirmelerine devam eden Umutcan Ergül, yeni yılda araç fiyatlarında düşüş beklemediğini vurguladı. 2023 yılında araç fiyatlarının birazcık daha yüksek seyredeceğini dile getiren Ergül, bu durumun piyasada durgunluk ortamı yaratacağını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN