İkinci el otomobil alacaklara müjde! Tedbirler sonuç verdi, favoriye aldığınız araç için şimdiden randevu alın

İkinci el otomobil alacaklara müjde! Tedbirler sonuç verdi, favoriye aldığınız araç için şimdiden randevu alın

Piyasada hem sıfır otomobil, hem de ikinci el sıkıntısı yaşanmaya devam ederken sevindiren haber geldi. Tedbirlerin sonuç verdiğini kaydeden İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, otomotiv sektöründeki son durumu anlattı. İşte detaylar...

Sıfır ve ikinci el araba fiyatlarının fahiş oranda yükselmesi, otomobil almayı planlayan vatandaşları zorluyor. Kurumsal araba satıcıları ise arabada fahişi artıların sebebinin bireysel satıcılar olduğunu savunuyor. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, tedbirlerle sıfır araçların gerçek değerlerine ulaşacağını ve al-satçıların piyasadan çekileceğini söyledi.

Otomobil sektöründe yaşanan fahiş fiyat artışı, stokçuluk ve haksız ticari uygulamalara ilişkin Ticaret Bakanlığı tarafından yeni kararlar açıklanmıştı. Sıfır araca yönelik 6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesi uzatılırken, internet ortamında verilen ikinci el araç ilanı fiyatlarının sıfır araçtan yüksek olmasına yönelik de tedbirler alınacağı vurgulandı.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, "Buradaki en önemli problem otomobilin son 2 seneden beri bir ihtiyaç maddesi gibi değil, yatırım aracı olarak kullanılması. Bu da sektörümüzde spekülatif alım satımı ciddi anlamda yükseltmiş durumda" ifadelerini kullandı. Galeri sahibi Mehmet Raci Çatı da, bireysel olarak internet üzerinden satış yapanların vergi vermesi gerektiğini savundu.

hayrettin-ertemel-otomobil-fiyatlari-yorumlar.jpg
Hayrettin Ertemel

ARABADA BİREYSEL SATIŞLARIN ÜZERİNE GİDİLSİN

İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, şunları söyledi:

"Biz en son yeni bakanımızla yaptığımız görüşmede otomotiv sektörüyle alakalı çözüm önerilerimizi kendisine ilettik. Buradaki en önemli problem otomobilin son 2 seneden beri bir ihtiyaç maddesi gibi değil, yatırım aracı olarak kullanılması.

Bu da sektörümüzde spekülatif alım satımı ciddi anlamda yükseltmiş durumda. Burada çözüm önerimizin otomotiv satıcılarından çok, bireyselde yapılan satışların üzerine gidilmesi gerektiğini bakanlığımıza ilettik.

ÇOK CİDDİ CEZALAR UYGULANACAK

Bakanlığımız da son aldığı kararla birlikte bunların üzerine ciddi bir şekilde gideceğini, noterlik sisteminden, kişilerin takibe alındığını, bunlara çok ciddi cezai müeyyideler uygulanacağını bize bildirdi.

Bunun haricinde internet üzerinden yapılan satışlarda artık ilanların sıfır aracın üzerinde ilana girilmemesiyle alakalı da karar alındı. Bu karar doğrultusunda noterlikle alakalı tüm veriler noterlikte alınacak, çeşitli süzgeçlerden geçirildikten sonra gerekli cezai yaptırımlar şahıslara uygulanacak.

Alınacak tedbirlerle sıfır araçların gerçek değerlerine ulaşacağını, burada da son tüketicinin ihtiyaç sahibi olan kişilerin araca erişimi konusunda büyük bir rahatlama yaşanacağını bekliyoruz. Sıfır araçlar artmadıkça ikinci el otomobil fiyatlarının da artması beklenemez. Sıfır araç fiyatlarıyla ikinci el fiyatları doğru orantılıdır.

SIFIR ARABANIN ÜSTÜNDE İKİNCİ EL FİYATI GİRİLEMEYECEK

İnternette şu anda dengesiz bir şekilde fiyatların gözlemlendiğini biz de izliyoruz. Burada önemli olan konu şu. Her spekülatif şekilde aracın internette istenilen rakamlara yazılabilme kolaylığı.

Bakanlığımızın getirdiği bu yeni uygulamayla birlikte sıfır aracın üzerinde, ikinci el otomobil fiyatı ilanı girilemeyecek. Bu neyi doğuracak, bu tarz araçtan rant elde etmek için alım yapan kişilerin araçları üzerine ciddi bir şekilde fark koyup satmalarını engelleyecek.

Bu durumda da al-satçılar diye tabir ettiğimiz kişiler piyasamızdan elini çekecek diye umuyoruz ve bekliyoruz. Önemli olan takibin iyi yapılması. Bakanlığımız bu konuda ciddi bir şekilde bunların üzerine giderse otomotiv sektörü pandemi öncesine dönecek diye bekliyoruz. Bu alınan kararlar piyasayı rahatlatacak.

"ARTIK SIFIR ARABA SIKINTISI YOK"

Şu anda arzda bir sıkıntı yok. Arz sorunu otomotiv sektöründe çözülmüş gibi gözüküyor. Burada talep fazlalığı var. Otomotiv fiyatları dövizle de çok orantılı. Türkiye'de yüzde 70'e yakın marka ve model ithal edilen araçlar.

Döviz fiyatlarının yükselmesi otomotivdeki yükseliş trendini tetikleyebilir. Talepte bir normalleşme olursa bu kendi içerisinde bir dengeye oturacak ve bu spekülatif olarak yükseltilen fiyatların normal değerinde artık bir hal alacağını ümit ediyoruz.

Bizce artık sıfır araç sıkıntısı yok. Sıfır araçlar bayilerde mevcut, burada bayilerin de bu anlamda biraz daha son tüketiciye bu araçları satmalarıyla alakalı bir pozisyon almaları gerekiyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN