İş dünyasında enflasyonu düzeltmek için hazırlıklar başladı

İş dünyasında enflasyonu düzeltmek için hazırlıklar başladı

ORSİAD Başkan Yardımcısı Mehmet Duman, OSTİM'deki sanayicilere yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısında enflasyon düzeltmesinin 18 yıl aradan sonra yeniden uygulanacağını belirtti. Duman, yaptığı sunumda enflasyon düzeltmesi ve vergisel etkileri konusunda iş dünyasını bilgilendirdi.

KARAR

2004 yılında uygulanan enflasyon düzeltmesinin şartlarının 2024 yılı için yeniden oluştuğunu vurgulayan Duman, bu şartlardan birinin yurt içi üretici fiyat endeksinin üç hesap dönem boyunca artış oranının yüzde 100'ü geçmesi, diğerinin ise üçüncü yılın oranının yüzde 10'dan büyük olması olduğunu açıkladı. Her iki şartın da oluştuğunu belirten Duman, işletmelerin bu duruma hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade etti.

Duman, işletmelerin düzeltilecek hesapları ve düzeltilecek tutarları tespit etmeleri, endekslenecek tarihleri belirlemeleri, enflasyon farklarını hesaplamaları ve bu hesaplarla ilgili raporlama yapmaları gerektiğini söyledi. Özellikle öz kaynağı güçlü firmaların enflasyondan kaynaklanan zararlarını vergi matrahlarıyla ilişkilendirebileceğini, öz kaynağı düşük firmaların ise borçlarının enflasyon karşısındaki azalışlarının farklarını yine vergi matrahlarıyla ilişkilendirebileceğini belirtti.

Duman ayrıca, işletmelerin stok değerleme yöntemlerini iyi analiz etmeleri, gerçek yöntemleri kullanmaları ve avans hesaplarını dikkatle ayrıştırarak raporlamaları gerektiğini vurgulayarak, 2024 yılı nisan ayından önce bu hazırlıkları tamamlamalarının önemli olduğunu ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN