İSO Başkanı Bahçıvan'dan doğal gaz kesintisi uyarısı

İSO Başkanı Bahçıvan'dan doğal gaz kesintisi uyarısı

Zorlu geçmesi beklenen kış dönemine dikkat çeken İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, "Sanayide enerji kesintisinin, bir daha ilk akla gelecek çare olmaması en büyük beklentimizdir" dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Meclisi’nin ağustos ayı olağan meclisinde enerji kriziyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bahçıvan, “Elektrik arz-talep gelişmelerinin yönetilmesinde önemli rol oynayan doğal gaz çevrim santrallerinin maliyetleri yaşadığımız küresel eğilimlerden maalesef olumsuz etkileniyor. Söz konusu olumsuz etkiler özellikle sanayi sektörü üzerinde çok daha ağır sonuçlar doğuruyor” dedi.

“Temmuz ayı ne yazık ki yüzde 145’e yakın bir ÜFE ve yüzde 80’lik bir TÜFE enflasyonuyla kapandı” diyen Bahçıvan, “ÜFE’deki bu artışın nedenlerinden biri de elbette sanayicimizin önemli girdi kalemlerinden birini oluşturan enerjideki maliyet artışlarıdır. Zorlu geçmesi beklenen önümüzdeki kış döneminde sanayide enerji kesintisinin, bir daha ilk akla gelecek çare olmaması en büyük beklentimizdir” diye konuştu.

‘YATIRIMLAR AZALIYOR’

Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlara bağlı olarak Avrupa’ya gaz sevkiyatının azaldığını ve sürecin enerji krizine dönüştüğünü belirten Bahçıvan, son dönemde enerji maliyetleri nedeniyle bazı Avrupalı firmaların üretime ara verdiğini belirtti. Bahçıvan, “Yaşanan krizin ana nedenlerinden biri de son yıllarda enerji sektöründeki yatırımların azalması” dedi. “Yaşanan krizin ana nedenlerinden biri de son yıllarda enerji sektöründeki yatırımların azalması” diyen Bahçıvan, şöyle devam etti:

‘YATIRIMLAR ENERJİ KRİZİNİ KARŞILAMAKTAN UZAK’

“Yakın geçmişe baktığımızda, 1980’lerden başlayarak hızla özelleştirilen enerji sektörünün, sabit yatırım üzerinden kâr etmeye çalıştığını ve kapasite artırmadığını görüyoruz. Bununla birlikte bankaların fosil yakıtlı santrallere kredi vermekte isteksiz davranması da arama ve yatırımlara ket vuran önemli bir faktör oldu. Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre, 2022’de enerji yatırımlarının ağırlıklı bir şekilde temiz enerji olmak üzere yüzde 8 artarak 2.4 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Ancak bu yatırımların ne geleceğin beklentilerini ne de günümüz enerji krizini karşılamaktan oldukça uzakta olduğu bir gerçek.”

‘KUZEY AKIM 2 AÇILIRSA GAZ FİYATLARI DÜŞER’

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Petrol ve Gaz Direktörü Dr. Sohbet Karbuz da Avrupa’da doğal gaz fiyatlarının an itibarıyla bin metreküp için 2 bin 770 dolarla rekor seviyelerde olduğunu söyledi. Doğal gaz fiyatlarını hızla düşürebilecek tek bir etken olduğunu belirten Karbuz, “Bu da Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının açılması. Hat, gaz akışına müsait fakat AB ve ABD bu hattın açılmaması için her türlü yaptırımı uyguluyor. Şu anda Avrupa’daki enerji krizinin nedeni varlık içinde yokluk. Enerji politika yapıcılarının basiretsizliği de tüm gelişmelerin üzerine eklendi, şu anda gidişat iyi gözükmüyor” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN