Kaç çocuk olduğu fark etmez! Devlet çocuklu ailelere yardım vanasını açtı: 12 ay 5400 TL verecek

Kaç çocuk olduğu fark etmez! Devlet çocuklu ailelere yardım vanasını açtı: 12 ay 5400 TL verecek

Muhtaç ailelerin 1-2-3-4 çocuklarına yönelik devlet tarafından para yardımı sağlanacak. Her çocuk başına 5.400 TL olarak ödeme yapılacak ve bu ödemeler PTT aracılığıyla 12 ay boyunca yapılacak. İşte detaylar...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ihtiyaç sahibi ailelere yönelik olarak Çocuk Destek Bileşeni adı altında bir program başlattı. Bu program kapsamında, okula gitmeyen ya da anaokulu, ilkokul, ortaokulda okuyan öğrenciler için çocuk başına ödeme yapılacak. Başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak ve ödemeler PTT aracılığıyla yapılacak.

ÇOCUK DESTEK BİLEŞENİ NE KADAR?

6

Çocuk Destek Bileşeni ile maddi durumu yetersiz olan çocuklu ailelere her ay düzenli olarak ödeme yapılıyor. Bu ödemeler, hanelerde bulunan çocuk sayısına göre belirleniyor. 1-2 çocuklu hanelere 350 TL, 3 çocuklu hanelere 450 TL, 4 çocuklu hanelere 550 TL, 5 ve daha fazla çocuklu hanelere ise 650 TL destek veriliyor. Bu destekler, 2023 yılı boyunca devam edecek.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "1-2 çocuklu hanelere 350 TL, 3 çocuklu hanelere 450 TL, 4 çocuklu hanelere 550 TL, 5 ve daha fazla çocuklu hanelere 650 TL ilave destek sağlayacağız" açıklamasında bulundu.

Bu destekten yararlanmak için, Türkiye Aile Destek Programı'ndan yararlanma şartları arasında yer alan hanede kişi başına düşen aylık gelirin net asgari ücretin 1/3'ü yani 1.833,45 TL'nin altında olması gerekiyor. Başvurular e-Devlet veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) aracılığıyla yapılabiliyor.

Başvuruda bulunan vatandaşlar, çocuk paralarını başvuru yaptığı ayı takiben bir sonraki ayın 25'inci gününde PTT hesaplarından çekebilecekleri gibi PTT şubelerinden de alabilecekler.

Ayrıca, Çocuk Destek Bileşeni programı dışında, çoğu doğum yardımı, çoklu doğumla dünyaya gelen çocukların olduğu ve muhtaç olarak tespit edilen hanelerdeki 0-24 ay arası çocuklarının ihtiyaçları için geliştirilmiş bir yardım programıdır. Çoklu doğum yardımı şartları yerine getirildiğinde ve istenen resmi belgeler ilgili kurum ve kuruluşlara ulaştırıldığında ailelerin çoklu doğum yardımından yararlanma hakları doğar.

ÇOKLU DOĞUM YARDIMI NEDİR?

3

Türkiye'de ihtiyaç sahibi aileler için çeşitli sosyal yardım programları bulunmaktadır. Bu yardım programlarından biri olan "çoklu doğum yardımı", muhtaç ailelerin 0-24 ay arası olan çocuklarının ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla hayata geçirilmiştir. Program kapsamında, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı tarafından başvurusu kabul edilen ailelere çocuk başına 400 TL ödeme yapılır. Ödemeler, iki ayda bir PTT aracılığıyla kişilerin hesaplarına aktarılmaktadır.

Çoklu doğum yardımı için başvuru yapabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Fayda sahibi çocukların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, hane içinde kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin aylık net tutarının 1/3 ünün altında olması, hane içinde canlı doğum ile sonuçlanan ve 0-24 ay yaş aralığında hayatta olan ikiz, üçüz, dördüz ve üstü çocukların bulunması, sağlık kontrollerinin yapılmış olması ve verilerin kayıt altında olması gibi şartlar aranmaktadır. Başvurular, ikamet edilen il ya da ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na yapılabilmektedir.

Bunun yanı sıra, ailelere doğum yardımı da sağlanmaktadır. 2023 yılı için en düşük doğum parası 24 bin 909 TL olarak belirlenmiştir. Doğum parası, doğum öncesi ve sonrası toplam kullanılan 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanmaktadır. İkiz ve üçüz doğumlarında ise bu süreye 2 hafta daha eklenmektedir. Doğum parası, annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni bittikten sonra yatırılmaktadır ve paranın yatırılıp yatırılmadığı "turkiye.gov.tr" adresinden kontrol edilebilmektedir. Ayrıca, emzirme ödeneği de zamlı bir şekilde yatırılmaktadır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN