Kapalıçarşı'da altın patlaması! EYT'liler koştu: Rakamı duyan tüm parasını verdi!

Kapalıçarşı'da altın patlaması! EYT'liler koştu: Rakamı duyan tüm parasını verdi!

Seçim öncesi Kapalıçarşı'da altın talebinde patlama yaşanıyor. Artan fiyatlara rağmen yatırımlık altına talebin çok yoğun olduğu gözlemleniyor. Öyle ki satışlar ikiye katlandı. Bu yoğun talebin sebeplerinden birinin EYT ile emekli olanların "güvenli liman" olan altına yönelmesi olduğu söyleniyor. İşte ayrıntılar...

Kapalıçarşı’da seçim öncesi gram altın, çeyrek altın, cumhuriyet altını, ata lirası ve benzeri yatırımlık altın alışverişinde patlama yaşanıyor. Altın fiyatlarında yaşanan artış ve seçim sonrası döviz kurlarında artış olacağı yönündeki tahminler altına talebi iki kat arttırdı.

Yoğun talebin bir sonucu olarak Darphane'de de yatırımlık altın üretimine hız verildi. Cumhuriyet Altınlarının tek yasal üreticisi olan Darphane'de üretim yüzde 316 arttırılarak rekor kırıldı.

altin-kulce.jpg

EYT'LİLER "ALTINA HÜCUM" ETTi

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Atayık, “EYT sonrası vatandaşlarımız, ellerine geçen TL varlıklarını değerlendirmek amacıyla güvenli liman olan altına yöneliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Emeklilik tazminatının yanı sıra banka promosyonu ve bayram ikramiyesi de alan EYT'liler ve ellerindeki yüklü parayı enflasyon etkisinden korumak isteyen vatandaşlar en uygun fiyatla altın alabildikleri adresin yolunu tuttu.

Kapalıçarşı esnafı son haftalarda altın satışlarının ikiye katlandığını ifade etti.

Ancak yoğunluk yine de sadece Kapalıçarşı'da değil, çarşı dışındaki kuyumcular da aynı yoğunluğun görüldüğünü ifade ediyor.

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, altına gösterilen ilginin ramazan ayının ikinci haftasından itibaren hızlandığını ve satışların yüzde 30 artış gösterdiğini belirtti.

kapalicarsi-kuyumcular.jpg

KUYRUKLAR OLUŞUYOR

2 bin 500’e yakın dükkanıyla 560 yılı aşkın süredir hizmet veren Kapalıçarşı'da görülen altın talebi zaman zaman kuyumcu dükkanlarının önünde kuyruklar oluşmasına sebep oluyor.

800 civarında kuyumcu esnafının bulunduğu çarşıda bazı işletmeler yatırımlık altına ağırlık verirken bir bölümü ise takı işçiliğine dair ticaret yapıyor.

Ekonomi Gazetesi’nin haberine göre, çarşıdaki kuyumcular günün hiçbir saati boş kalmıyor. Çarşı esnafı ise altın fiyatlarında yaşanan artış ve seçim sonrası dolar kurunda beklenen artış nedeniyle işlerin iki misli yoğunlaştığını dile getiriyor.

altin-ceyrek.jpg

"DÜĞÜN MEVSİMİNİN BAŞLAYACAK OLMASININ DA ETKİSİ VAR"

Altına gösterilen bu talep Kapalıçarşı ile sınırlı değil. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, Kapalıçarşı’nın yanı sıra Kuyumcukent ve semt/perakende mağazalarında da Ramazan ayının ikinci haftasından itibaren yoğun talep görüldüğünü dile getirdi. Atayık,

“Talep bayramın ardından hız kazandı. Düğün mevsiminin başlayacak olmasının da bu hareketlilikte etkisi var. Kuyumcu mağazalarındaki alışverişlere bakıldığında hem yatırımlık hem de yeni evlenen çiftler için takı/mücevher alışverişinin yapıldığını gözlemliyoruz. Yatırımlık altın talebinde gözüken hareketliliğin nedenlerinden biri ons/gram fiyatlarındaki artış.


Bir diğer neden ise iç piyasa kaynaklı. Hükümetin Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve çiftçilerimize dönük attığı adımlar sonrası vatandaşlarımız, ellerine geçen TL varlıklarını değerlendirmek amacıyla güvenli liman olan altına yöneliyor. Ramazan ayı öncesine göre talepte yüzde 30’un üzerinde bir artış olduğunu söylemek mümkün. Kuyumcu mağazaları, Kapalıçarşı ve Kuyumcukent’e gelen vatandaşlarımız, ağırlıklı olarak yatırımlık Darphane ürünü olan Cumhuriyet sikke ve ziynet altınları, gram altın, gram gümüş ve bilezik modellerinde yoğun bir talep göze çarpıyor. Ancak, bizim sektör olarak asıl beklentimiz; bu talebin yüksek katma değer oluşturan ve asıl istihdama büyük katkı sağlayan altın takı ve mücevhere yönelmesidir” şeklinde konuştu.

altin-darphane.jpg

DARPHANE 3 KAT ÜRETİM YAPIYOR

Piyasalarda görülen bu hareketlilik Darphane'nin üretimine de yansıdı.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü bu yılın Ocak-Nisan dönemindeki altın üretimini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 316 artırarak 12 milyon 649 bin 312 adete ulaştırdıklarını açıkladı.

2022 yılının aynı döneminde bu rakam 3 milyon 37 bin 276 adet olmuştu.

Darphane, sadece çeyrek altın üretiminde bu yıl Ocak’ta 2 milyon 211 bin 250, şubatta 2 milyon 243 bin 580, Mart’ta 1 milyon 312 bin 110 ve Nisan’da da 1 milyon 643 bin 950 adet sayılarına ulaştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN