Kimler, hangi şartlarla emekli olabilecek? İşte EYT ile ilgili her şey

Kimler, hangi şartlarla emekli olabilecek? İşte EYT ile ilgili her şey

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün yaptığı EYT açıklaması, yıllardır mücadele veren milyonları rahatlatırken, düzenlemenin getireceklerini anlatan uzmanlar, kafalardaki soru işaretlerini detaylı bir şekilde yanıtladı.

Milyonlarca vatandaşın yıllardır beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla netleşti. Erdoğan, EYT'de yaş sınırı uygulanmayacağını ve düzenleme ile 2 milyon 250 bin kişi emekli olacağını belirtti. Bu gelişmenin arkasından uzman isimler, kimlerin, hangi koşullarla emekli olacağını detaylarıyla anlattı.

KADINLARDA 38, ERKEKLERDE 43 YAŞ

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman: Sayın Cumhurbaşkanı dedi ki, yıl ve günü dolduranlar hemen emekli olacak, herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. Bu şu demek; 18 yaş meselesi, 99 öncesi kanunda da yürürlükte de var. 18 yaş + kadınlar için 20 yıl zorunlu hizmet. Erkekler için, 18 yaş + 25 yıl zorunlu hizmet; 38 ve 43 yaş demek. Yani 2023'te gününü doldurmuş, yılını doldurmuş 38 yaşındaki kadın; yine gününü, yılını doldurmuş 43 yaşındaki erkek emekli olmaya hak kazanacak demek.

PRİM GÜNÜ YÜZDE 80 GÖRÜNENLER YÜZDE 100'E TAMAMLANACAK

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin: Yasalaşma sürecini beklemek zorundayız. Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra, yeni veriler girilecek. Yeni veriler değerlendirilecek. e-Devlet'te prim günü yüzde 80 görünenler, yüzde 100'e tamamlanacak. Yasalaşma süreci açısından zorlu bir süreç olabilir, şu an rahatlıkla meclisten geçebilecek bir düzenleme olacak. Hem komisyon, hem genel kuruldan daha kolay geçebilecek. Buna karşı mecliste karşı durulabilecek durum yok.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI DA KABUL GÖRÜYOR

Hürriyet Yazarı Noyan Doğan: Bugünkü açıklamaya istinaden, 99 Eylül öncesi işe başlayanlar için 2023'te gününü doldurmuş, yılını doldurmuş 38 yaşındaki kadın, 43 yaşındaki erkek olanlar şartları yerine getirenler düzenlemeden yararlanacak. Doğum ve askerlik borçlanması konusu vardı. Açıklamayla borçlanma da kabul görüyor. Ocak ayının ilk haftası Meclis’e gelip, Şubat ayının ilk haftası emekli olmaya başlanacağını düşünüyorum. İşverene verilen destekler de doğru.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN