Kocaeli'de Bekaert işçileri yasağa rağmen greve çıktı

Kocaeli'de Bekaert işçileri yasağa rağmen greve çıktı

Kocaeli'deki Bekaert fabrikasında çalışan metal işçileri, 'milli güvenliği tehdit ettiği' gerekçesiyle yasaklanmasına rağmen greve çıktı. Hak kayıplarını giderecek bir rakam ortaya çıkardıklarını ifade eden Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, "Sonuna kadar bu haklı mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Kocaeli’de bulunan Bekaer fabrikasında toplu sözleşme süreci çıkmaza girince yetkili olan iki sendika Birleşik Metal-İş ve Öz Çelik-İş grev kararı aldı. Grevin başlamasından önceki gece Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 'Milli güvenliği bozucu nitelikte' görüldüğü gerekçesiyle fabrikada grev 60 gün süreyle ertelendi.

Birleşik Metal-İş, grev yasağını Anayasa’a aykırı bulduğunu ve tanımadığını ifade etti. Yasağa rağmen bugün işçiler, alkış ve sloganlar eşliğinde fabrikadan çıkarak grev pankartını giriş kapısına astı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı fabrika önünde işçiler, halay çekti.

disk.jpg

'İŞVERENE KARŞI BİR HAK MÜCADELESİ VERİYORDUK'

Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu fabrika önünde tarihi bir mücadele başlattıklarını söyleyerek, "Bugün verilen mücadelenin önemi çok daha farklıdır. Aylardır işverene karşı bir hak mücadelesi veriyorduk. Bugün prosedürümüzün son aşaması olarak grev başlangıç süresine girmişken karşımızda başka birileri daha belirdi. Dediler ki; 'Hayır greve çıkamazsınız' dediler. Yemediler içmediler, gece yatmadılar uyumadılar 3'te bize tebligat getirdiler. Dediler ki 'Milli güvenlik gereği sizin greviniz’ yasaklanmıştır" dedi.

'6 AYDIR MÜZAKERE YAPIYORDUK'

İşverenin işçilerin alım gücünü kaybetmesine hiç kulak asmadığını söyleyen Serdaroğlu devamında şunları söyledi:

"Biz karşımızda işveren var biliyorduk. 6 aydır onunla müzakere yapıyorduk. İşveren bizim aylardır, hatta 2 yıla yakındır Türkiye’nin allak bullak oluşunu, insanların yoksullaşmasını, işçilerin alım gücünü kaydetmesini hiç dikkate almıyor. Bugüne kadar bizim taleplerimize kulak tıkadı ve mücadeleyi biz onun karşısında sürdürmeye çalışırken bir gece vakti bizim karşımıza çıktılar.

'HAK KAYIPLARIMIZI GİDERECEK BİR RAKAM ORTAYA ÇIKARDIK'

Sendika olarak işçi arkadaşlarımıza yapmış olduğunuz toplantılarda ve sendikamızın bilimsel çalışmalarında burada hak kayıplarımızı giderecek ve sürekliliği sağlayacak bir rakam ortaya çıkardık. Dedik ki; bizim talebimiz 6 aylık yüzde 130'dur. Benim kaybımın telafisi budur ve ülkenin büyümesi, senin ihracat rakamların, ülkenin hayat pahalılığının karşısında benim geçinebileceğim rakam budur, dedim. Benim önüme bunun yarısının da altında bir rakam koydular. Biz böyle bir şeyi kabul edemeyiz. Onun için sonuna kadar bu haklı mücadelemizi sürdüreceğiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN