Konut fiyatları Rusların da bütçesini aştı: En fazla satış Antalya'da

Konut fiyatları Rusların da bütçesini aştı: En fazla satış Antalya'da

Yabancıların Türkiye'de konut ilgisi azalıyor. Yılın ilk dört ayında Antalya ve İstanbul'da yabancılara yapılan konut satışları geçen yıla göre yarı yarıya düştü. Özellikle Rus alıcıların sayısı 2,5 kat azaldı.

Bu yılın başından itibaren yabancıların Türkiye'deki konut talepleri ciddi bir düşüş kaydetti. Nisan ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yabancılara yapılan konut satışları yüzde 50,3 oranında azaldı. Geçen yılın nisan ayında 2 bin 557 konut alan yabancılar, bu yılın nisan ayında sadece bin 272 konut satın aldı. İlk dört aylık dönemde ise yabancıların Türkiye'de satın aldığı toplam konut sayısı 6 bin 957'ye geriledi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 13 bin 483 olarak kaydedilmişti, bu da yüzde 48,5 oranında bir düşüşe işaret ediyor.

FİYAT ARTIŞLARI VE VATANDAŞLIK BEDELİNDEKİ ARTIŞ YABANCILARI CAYDIRDI

Yabancıların Türkiye'deki konut taleplerindeki düşüşün başlıca nedenlerinden biri, özellikle İstanbul ve Antalya gibi popüler şehirlerde konut fiyatlarının ciddi düzeyde yükselmesi oldu. Ayrıca, vatandaşlık için gerekli olan en az 250 bin dolarlık gayrimenkul yatırım bedelinin 400 bin dolara çıkarılması da yabancı alıcılar için caydırıcı bir etken olarak öne çıkıyor.

ANTALYA ZİRVEYE ÇIKTI

Yıllardır İstanbul ile birlikte yabancıların en çok tercih ettiği şehir olan Antalya, 2024 yılının nisan ayı sonu itibarıyla İstanbul'u geride bıraktı. Ocak-nisan döneminde yabancılara yapılan toplam 6 bin 957 konut satışının 2 bin 478'i Antalya'dan gerçekleşti. Ancak, Antalya'da da satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52,4 oranında azaldı. Nisan ayında ise Antalya'da 454 konut satıldı, bu rakam geçen yılın aynı döneminde 1024'tü ve yüzde 55,7 oranında bir düşüş yaşandı.

İSTANBUL İKİNCİ SIRADA

Türkiye'de yabancıların en çok tercih ettiği ikinci kent olan İstanbul'da ise bu yılın ilk dört ayında yabancılara 2 bin 460 konut satıldı. Geçen yılın aynı döneminde 4 bin 395 konut satılan İstanbul'da da yüzde 44,1 oranında bir düşüş görüldü. Nisan ayında ise İstanbul'da 407 konut satan yabancılar, geçen yıl nisanda 792 konut almıştı ve yüzde 48,7 oranında bir azalma gerçekleşti.

DİĞER POPÜLER ŞEHİRLER

Antalya ve İstanbul'dan sonra yabancıların ilk dört ayda en çok konut aldığı diğer iller Mersin (662), Ankara (170), Bursa (163), Yalova (158), Kocaeli (111), Muğla (108), İzmir (106) ve Aydın (103) olarak sıralanıyor.

RUSLARIN TALEBİ DRAMATİK ŞEKİLDE AZALDI

Nisan ayında en fazla konut satışı yapılan ülke vatandaşları sırasıyla 293 ile Rusya Federasyonu, 117 ile İran ve 91 ile Ukrayna oldu. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Türkiye'ye göç eden Rusların konut talepleri geçen yılın nisan ayında 817 iken, bu yıl 293'e düştü. Dört aylık toplamda ise geçen yıl 4 bin 32 konut alan Rusların sayısı yaklaşık 2,5 kat düşüşle bu yıl 1654'e geriledi.

RUSLARIN ANTALYA'YA İLGİSİ AZALIYOR

Antalya'da konut fiyatlarının astronomik düzeylere yükselmesi, özellikle Rusların ilgisini azaltmış durumda. Savaş sonrası Antalya'ya yerleşen birçok Rus aile, başta Dubai olmak üzere Sırbistan, Karadağ, Tayland gibi ülke ve şehirlere taşınmaya başladı. 2023 yılı sonu verilerine göre, Antalya'daki yerleşik yabancı sayısı 42 bin kişi azalarak 167 binden 125 bine düştü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN