Konut fiyatlarında son durum ne? Sekizinci ayda da durum değişmedi

Konut fiyatlarında son durum ne? Sekizinci ayda da durum değişmedi

Türkiye genelinde konut satış fiyatlarındaki düşüş trendi 8'inci ayına ulaştı. Şubat ayında ülke genelinde fiyatlar, geçen yıla göre yüzde 12,1 oranında gerilerken, İstanbul'da bu düşüş yüzde 14,6 olarak kaydedildi. Aynı dönemde kira artışlarında negatif seyir devam ederken, kiralık konutlara talep şubatta yatay seyretti.

Konut piyasasındaki gelişmeler, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile sahibinden.com'un ortaklaşa gerçekleştirdiği "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" araştırmasıyla gün yüzüne çıktı.

DÜŞÜŞ SEKİZİNCİ AYDA DA DEVAM ETTİ

Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye genelinde konut reel satış fiyatları son 8 aydır düşüş trendinde seyretti. Ülke genelindeki fiyatlar geçen yıla göre yüzde 12,1, İstanbul'da ise yüzde 14,6 oranında geriledi. Ayrıca, ocak ayına kıyasla ülke genelindeki cari konut fiyatlarındaki artış oranı yüzde 8,8 puan azalarak yüzde 46,9'a düştü.

ÜÇ BÜYÜKŞEHİRDE FİYATLARDA GERİLEME

Konut piyasasındaki reel satış fiyatlarındaki düşüş trendi, özellikle büyükşehirlerde de kendini gösterdi. Önceki 7 ayda olduğu gibi, şubat ayında da İstanbul, Ankara ve İzmir'de reel konut fiyatları geriledi. İstanbul'da reel konut fiyat endeksi 170,3, Ankara'da 195,7, İzmir'de ise 177,6 olarak ölçüldü.

Araştırma sonuçlarına göre, konut fiyatlarının düşüş eğiliminde olmasında, cari konut fiyatlarının enflasyonun altında kalmış olması etkili oldu. Türkiye genelindeki cari konut fiyat artışı, ocak ayına göre yüzde 2,1 olarak belirlendi. Ancak, son aylarda cari konut fiyatlarının sistematik olarak enflasyonun altında kalması, reel fiyatların azalmasına neden oldu.

Ayrıca, kiralık konut piyasasında da belirgin bir eğilim gözlendi. Türkiye genelinde reel kira artışlarının uzun süredir azaldığı gözlemlendi. Şubat 2023'te yüzde 86,6'ya kadar yükselen reel kira artışı, şubat 2024'te yüzde 1,1'e gerileyerek geçen yılın altına indi. Bu durum, konut piyasasında yaşanan dengesizlik ve talep düşüşüne işaret etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN