Konut kredisi faiz oranları ne kadar? Son dakika 2018 Konut kredisi faiz oranları düştü mü?

Konut kredisi faiz oranları ne kadar? Son dakika 2018 Konut kredisi faiz oranları düştü mü?

Konut kredisi faiz oranları ne kadar? 2018 konut kredisi faiz oranlarına indirim geldi. Başbakan Binali Yıldırım'ın konut sektörünün hareketlenmesi kapsamında kredi faiz oranları indirimini müjdelemesinin ardından Ziraat Bankası'nda konut kredisi faiz oranı yüzde 1'in altına indi. Peki 2018 konut kredisi faiz oranları ne kadar oldu? Hangi bankalarda kredi faiz oranları yüzde 1'in altında? Konut kredisi ile ilgili son dakika gelişmeleri ve açıklamaları haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.

Konut kredisi faiz oranları ne kadar oldu? Bankaların sağlamış olduğu konut kredisi faiz oranlarında ilk indirim Ziraat Bankası'ndan geldi. Başbakan Binali Yıldırım'ın müjdelediği konut kredisi faiz oranları yüzde 1 civarında olacak. Ziraat Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, 500 bin liraya kadar olan konut kredilerinde, 10 yıla kadar olan vadelerde indirime giderek faiz oranını aylık yüzde 0.98'e indirildiğini açıkladı. Konut kredileri faiz oranlarıyla ilgilis son dakika gelişmeleri ve detayları karar.com'dan takip edebilirsiniz. 

ZİRAAT BANKASI KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARINI İNDİRDİ

Ziraat Bankası, 11.05.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 500 bin TL'ye kadar olan konut kredilerinde, 10 yıla kadar olan vadelerde indirime giderek faiz oranını aylık %0,98 olarak belirledi.

Bankadan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Konut sektörü, doğrudan ve dolaylı olarak etkileme potansiyeline sahip olduğu birçok alt sektör ve ekonomiye sağladığı katma değerle ülkemiz için önemli sektörlerden biri olagelmiştir. Bu çerçevede,  Bankamız gerek konutların üretim aşamasında yapı firmalarına kurumsal kredi,  gerekse konutların satışında da alımların finansmanında finansal çözümler sunmaya devam etmektedir.

Hem geleneksel bir yatırım aracı olarak değerlendirilmesi, hem de sosyal bir ihtiyacı karşılıyor olması nedeniyle "konut", tüketicilerin kredi taleplerinde önemli bir yer tutmaktadır.

Ziraat Bankası, müşterilerinin konut kredisi taleplerini, uygun faiz oranları, etkinliğini daha da artırmakta olduğu hızlı ve kolay değerlendirme süreçleri, her kesime uygun koşullarda sunulan geniş ürün yelpazesi ve gelire uygun özel ödeme planı seçenekleri ile karşılamayı sürdürmektedir. Bankamız, konut kredisini salt bir kredi vermekten öte, müşteriyle uzun vadeli bir birlikteliğin başlangıcı olarak görmekte ve konut kredisi müşterilerinin diğer tüm finansal ihtiyaçlarının karşılanmasında da tercih edeceği bütünsel çözüm önerileri sunmaktadır.

18-05/10/konut-1525947539.jpg

Uyguladığı fiyatlama politikasıyla, başta düşük ve orta gelir grubunda yer alan müşteriler olmak üzere farklı özellikteki müşterilerin konut alımı için ihtiyaç duyduğu finansmana erişim sağlanması, bankanın iş modelinde öncelikli olarak yer
almaktadır.

Bu anlayışla, Ziraat Bankası konut piyasasında özellikle son 3 yılda gösterdiği güçlü büyüme performansı sayesinde pazar payını sürekli büyüterek 2018 yılı ilk çeyreği sonu itibariyle yaklaşık %25 seviyesine ulaştırmıştır.

Yaklaşık 200 milyar TL büyüklüğe sahip konut kredisi piyasasında, 2016 ve 2017 yıllarında sağlanan büyümenin yaklaşık %50'si Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştirilmiş olup, 2018 yılının ilk çeyreğinde de aynı trendin devam ettiği görülmektedir.

Geleceğe umutla bakan ve daha güçlü bir Türkiye ekonomisi için ülke bilançosunu her zaman kendi bilançosunun önünde tutan Ziraat Bankası, bugün öncü bir adım daha atarak 11.05.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 500 bin TL'ye kadar olan konut kredilerinde, 10 yıla kadar olan vadelerde indirime giderek faiz oranını aylık %0,98 olarak belirlemiştir."

FAİZ ORANLARI İLE İLGİLİ YAPILAN SON AÇIKLAMA

Hükümet bu kapsamda bankalara göre yüzde 1.66'ya kadar çıkan konut kredisi faiz oranlarını kamu bankalarıyla yapacağı kampanya ile 0.99'a çekecek. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, kademeli olacak bu kampanyada kamu bankalarının belirlenen sürede, kredi talebine göre faiz oranlarını belirleyeceğini söyledi. İlk hedefin konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.99'a düşürmek olduğunu vurgulayan Elmas, bu sayede konut alıcısına önemli fırsatlar oluşturulduğuna dikkat çekti. Şu anda 100 bin lira için en düşük konut kredisi faiz oranı 1.16 iken, en yüksek faiz oranı ise 1.35'i geçiyor. Başbakan Binali Yıldırım, konut kredisi faiz oranlarını bir kampanya ile düşüreceklerini Türkiye Bankalar Birliği 61. Olağan Genel Kurulu'nda açıkladı. Yıldırım, "En son konutla ilgili KDV'yi düşürdük ve benzer şekilde tabi tapu harcında da bir düşürme yaptık. Bu özellikle belirli bir metrekarenin üzerine, zaten 150 metrekare altına böyle bir vergi yok üzerindeki bütün konutlarda bir stok var. Büyük şehirlerde bunlarla ilgili de Ziraat Bankası ve diğer bankalar bir kampanya başlatacaklar. Bugünlerde ona yönelik de bir kampanya yapacak ve piyasa hareketlenmiş olacak" diye konuştu.
 
Geçen yıl yükselmeye başlayan konut kredisi faiz oranları, bu yıl da tüketiciyi zorlamaya devam ediyor. En düşük oranın 1.15 olduğu faizlerde, oran 1.66'ya kadar çıkıyor. Bu nedenle ipotekli konut satışı olarak bilinen banka kredili satışlar 2017'den bu yana düşüşünü sürdürüyor.

  

KDV HARİCİ İNDİRİM
 
Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı ise  31 Ekim'e kadar yüzde 8'e, tapu harcı oranı da binde 20'den binde 15'e düşürüldü. Düşen tapu harcı oranı, sadece konut ve işyeri alımlarında geçerli olacak, arsa ve arazi alımlarında ise geçerli olmayacak. Düzenlemeyle 300 bin liralık bir evin tapu masrafı 12 bin liradan 9 bin liraya düşecek. 600 bin liralık bir konutta ise KDV indirimi 60 bin lira olacak.
 
ÖZEL BANKALARI DA BEKLİYORUZ
 
Altan Elmas, kampanyanın başta konut alıcısına önemli fırsatlar oluşturacağını, sektörü yeniden canlandırırken, ekonomiye de ciddi katkılar sağlayacağını söyledi. Elmas, "Hükümetin KDV ve tapu harcında yaptığı indirimlerle hepsi birbirini destekleyecek. Maliyenin verdiği destekler konut satışlarını artıracağı için devlet bütçesinde bir yük de oluşturmayacak. Kamu bankalarıyla başlayacak ancak özel bankaların da elini taşın altına koymasını bekliyoruz. Bu sayede kampanya, daha geniş bir tabana yayılabilirHükümetin KDV ve tapu harcında yaptığı indirimlerle hepsi birbirini destekleyecek. Maliyenin verdiği destekler konut satışlarını artıracağı için devlet bütçesinde bir yük de oluşturmayacak. Kamu bankalarıyla başlayacak ancak özel bankaların da elini taşın altına koymasını bekliyoruz. Bu sayede kampanya, daha geniş bir tabana yayılabilir" dedi.


 
YÜZDE 45 AZALDI
 
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, gayrimenkul sektöründeki durgunluğun ana sebeplerinden birinin yüksek konut kredisi faiz oranları olduğunu anlatırken, bu yüksek seviyelerin konut alım kararlarını ertelediğini söyledi. Durbakayım, "Yılın ilk çeyreğinde ipotekli satışların yüzde 45 oranında azalması, konut alıcılarının faiz oranlarına ne kadar hassas yaklaştığının bir göstergesidir. Faizlerin yüksekliğinin ötesinde bankaların kredi verme şartlarında zorlayıcı davranmaları da ipotekli satış oranlarının dip seviyeleri inmesine neden olmaktadır. Kamu bankalarının faiz indirimi ve konut alımı için kampanya başlatmaları çok önemli bir hamle. Ancak özel bankaların da bu kampanyaya dahil olması gerekir" diye konuştu
 
Konuya yakın kaynakların Reuters’a verdiği bilgilere göre söz konusu proje kapsamında şu anda sektörde ortalama yüzde 1.25 seviyelerinde olan, hatta bazı bankalarda yüzde 1.35 seviyelerine kadar çıkan konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1 civarına çekilmesi bekleniyor.

Konut satışlarında geçen yıl son çeyrekte başlayan düşüş eğilimi Mart’ta artarak devam ederken; toplam konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 geriledi. Yükselen kredi faizlerinin etkisiyle konut kredisiyle yapılan satışlarda ise çok daha sert düşüş gözlenirken, Mart’ta ipotekli satışlarda yüzde 35 düşüş kaydedildi.

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, konut kredi faizleri 8.5 yılın zirvesinde seyrediyor.

“YÜZDE 1 CİVARI OLACAK”

Konuya yakın bir kaynak, “Düşük bir faiz oranı olacak. Yüzde 1 civarı olacak. Yüzde 1’in altında bir rakam da belirlenebilir ancak henüz belirlenmedi. Şu anda üzerinde çalışılıyor” dedi.

Bir başka kaynak da sektörün büyük bankalarının da projede yer almak istediğini belirtti.

Bugün Türkiye Bankalar Birliği’nin genel kurulunda konuşan Yıldırım da Ziraat Bankası’nın konut sektöründe stokları azaltmaya yönelik bir kampanya başlatacağını duyurmuştu.

Genel Kurul’un ardından başbakanla bir araya gelen bankacıların konuyla ilgili detayları görüştüğü belirtiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN