Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarına ödeme kolaylığı: 48 aya kadar yapılandırma imkanı

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarına ödeme kolaylığı: 48 aya kadar yapılandırma imkanı

Ekonomi yönetiminden borçlu vatandaşları rahatlatacak kritik bir hamle geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, ödenemeyen kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Merkez Bankası, yapılandırma faiz oranının referans faiz oranını aşamayacağını hükme bağladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hazırlanan "Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", 31 Ocak 2026 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme ile ödeme güçlüğü çeken vatandaşların borç yükünün hafifletilmesi amaçlanıyor.

YAPILANDIRMADA FAİZ ORANI SINIRI

Resmi Gazete'de yer alan tebliğ ile kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında uygulanacak faiz oranına üst sınır getirildi. Tebliğin 1. maddesine göre, kredi kartı borçlarının yapılandırılması halinde uygulanacak aylık akdi faiz oranı, Merkez Bankası tarafından belirlenen "aylık referans oranı" aşamayacak.

Söz konusu işlemlerde uygulanacak aylık azami gecikme faizi oranı ise mevcut düzenlemelerdeki en yüksek gecikme faiz oranı olarak belirlendi. Katılım bankaları için bu oranlar, "kâr payı oranı" ve "gecikme cezası oranı" olarak uygulanacak.

48 AYA VARAN VADE SEÇENEĞİ

Merkez Bankası'nın faiz düzenlemesinin yanı sıra, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 11366 sayılı kararı uyarınca borç yapılandırmasında vade süreleri de netleşti.

Alınan karara göre:

İhtiyaç Kredileri: Anapara ve faiz ödemeleri 30 günden fazla geciken ihtiyaç kredisi borçları, borçlunun talebi üzerine 48 aya kadar vadelendirilebilecek.

Kredi Kartları: Asgari ödeme tutarını yatıramayan veya borcunu ödemekte zorlanan kart sahipleri, mevcut borç bakiyelerini 48 aya kadar taksitlendirerek yapılandırabilecek.

Düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarih itibarıyla yürürlüğe girdi. Vatandaşlar, ilgili bankalara başvurarak borçlarını yeni faiz oranları ve vade seçenekleriyle yapılandırabilecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN