Krediyle araba alma dönemi resmen sona erdi! Rakamı görenler gözlerine inanamadı: Astarı yüzünden pahalı

Krediyle araba alma dönemi resmen sona erdi! Rakamı görenler gözlerine inanamadı: Astarı yüzünden pahalı

Araç almak neredeyse imkansız bir hal almaya başlamışken kredi ile araç alma dönemi de resmen sona erdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu konut kredileri haricinde bütün bireysel kredilerin tamamının risk ağırlığını %150'ye yükseltti. Ödemelerde faiz tutarları daha yüksek olacak. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

Araç almak isteyen vatandaşlar yeni düzenleme ile şaşkına döndü. BDDK tarafından alınan karar doğrultusunda konut kredileri haricinde bütün bireysel kredilerdeki Risk ağırlığının %150'ye yükseltildiği belirtildi. Finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik kredilerde sıkılaştırma adımına giden BDDK, yeni düzenlemenin detaylarını paylaştı. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

BİREYSEL KREDİLERE ŞOK ARTIŞ

BDDK Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda sermaye yeterliliği standart oranlarının hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarına, ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, tüketicilere kullandırılacak binek araç edinimi amaçlı taşıt kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve tüketiciler ile yapılacak finansal kiralama işlemleri açısından artırılmasına karar verildi.
Bunun yanı sıra Kredi kartlarında yapılan taksitlendirme sürelerinde hava yolları, seyahat, acente ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda uygulanmaması ve söz konusu harcamalarda taksitlendirme yapılamaması kararına varıldı. Kurum ihtiyaç kredileri ile birlikte bireysel Kredi kartlarının tüketicilere kullandırılacak binek araç edinme amaçlı Taşıt kredileri ve taşıt teminatlı kredilerde geçerli olacak finansal kiralama işlemlerinin risk ağırlıklarını standart yaklaşımına %150 olarak yapılacağını aktardı.

arac-almak-aa.jpg

FAİZ TUTARLARI YÜKSELİYOR

BDDK tarafından yapılan açıklama doğrultusunda konut hariç bireysel kredilerin tamamının risk ağırlığının %150'ye çıkarıldığı duyurulduğu. Bu kapsamda söz konusu faiz oranlarının arttığı belirtildi. 2021 yılına bakıldığında risk ağırlıkları kartlarda 1-6 ay vadede %100, Aydan uzun sürelerde %150, ihtiyaç kredilerinde bir-12 ay vadede %100, 12 aydan uzunlarda %150'ye yükseltildi. Taşıt kredilerinde risk ağırlığı ise %75 olarak görülüyordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN