Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde köylüler, kuraklıkla mücadele eden süpürge otunun üretimini artırmak için kolları sıvadı. El emeğiyle üretilen ve Irak’tan ABD’ye kadar ihraç edilen geleneksel süpürge, ithal ürünler ve gelişen teknolojiye rağmen ayakta kalma mücadelesi veriyor. Üreticiler, bu köklü geleneği yaşatmak için destek bekliyor.

KURAK TOPRAKLARIN UMUDU SÜPÜRGE OTU
Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Karapınar, Maksutlu, Harmanlı, Süleymaniye, Hasanpınar, Karabürçek ve Elmalı köyleri, yaklaşık 5 bin dekarlık arazide süpürge otu hasadına başladı. Kuraklığa dayanıklı yapısıyla bilinen süpürge otu, bölgedeki üreticiler için adeta bir can simidi niteliğinde. Kurutma, tohum ayıklama ve demetleme gibi zorlu işlemlerden geçtikten sonra ustaların elinde geleneksel süpürgelere dönüşen bu ürün, bir sezonda 500 tona kadar ulaşan bir rekolteye sahip.
BİR EMEK HİKAYESİ: 4 AYDA DÜNYAYA AÇILAN KÖY SÜPÜRGELERİ
Süpürge otu, yaklaşık üç aylık bir yetişme sürecinin ardından, bir ay süren yoğun bir hasat ve işleme sürecinden geçiyor. Kesimden kurutmaya, soyma işleminden tohum temizliğine ve demetlemeye kadar her aşama büyük bir el emeği ve sabır gerektiriyor. Toplamda yaklaşık dört aylık bir emeğin ürünü olan süpürge otu, üreticilerin yüzünü güldürüyor. Tarladan başlayan bu yolculuk, Irak, İran, Suriye ve hatta Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar uzanan bir ihracat hikayesine dönüşüyor. Üreticiler, süpürge otunun tonunu yaklaşık 85 bin liradan satarak önemli bir gelir elde ediyor.

DESTEK ÇAĞRISI GELDİ: İTHAL ÜRÜNLER ÜRETİCİYİ ZORLUYOR
Süleymaniye köyünden üretici Hasan Çakıcı, süpürge otunun ton fiyatının 85 bin lira civarında olmasının, bu ürünü köyün en önemli geçim kaynağı haline getirdiğini belirtiyor. "Tarlada yetiştirip demet haline getiriyoruz, borsadaki tüccarlara satıyoruz. Amacımız ihracatı artırmak" diyerek, bu geleneksel üretimin geleceğine olan inancını dile getiriyor.
Ancak bu umutlu tablo, bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Üretici Muharrem Taşkın, ithal ürünlerin piyasaya girmesinin yerli süpürge otunun fiyatını düşürdüğünü ve bu durumun üreticilerin sayısını azalttığını ifade ediyor. Köy halkı, artan teknoloji ve elektrikli süpürgelerin yaygınlaşmasıyla birlikte geleneksel süpürgenin ayakta kalması için yetkililerden destek bekliyor.
Mehmet Kanar ise kurak arazilerde tarımsal verim elde etmek için süpürge otunun ideal bir tercih olduğunu vurguluyor. "Suyumuz olmadığı için süpürge bizim için en uygun ürün. Az araziden yüksek verim alıyoruz" sözleriyle süpürge otunun bölgesel tarım için ne kadar kritik olduğunu özetliyor. Üreticiler, bu eşsiz el sanatını yaşatmak ve daha geniş pazarlara ulaşmak için yetkililerin desteğini sabırsızlıkla bekliyor.
