Küresel gıda fiyatları en düşük seviyede kalırken Türkiye’de arttı

Küresel gıda fiyatları en düşük seviyede kalırken Türkiye’de arttı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü küresel gıda fiyatlarının, eylülde sabit kaldığını duyurdu. Küresel Gıda Fiyat Endeksi eylülde bir önceki aya kıyasla 0,1 puan düşüşle 121,5 puan olurken, Türkiye’de artmaya devam etti. TÜİK’e göre gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları eylül ayında yüzde 3,32 artarken, yıllık enflasyon 2,28 puan yükselerek yüzde 75,14 oldu.

Pandemi ve Rusya Ukrayna arasında başlayan savaşla beraber artan küresel gıda fiyatları düşmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının, bitkisel yağlar, süt ürünleri ve et endekslerindeki düşüşlerin şeker ve mısır fiyatlarındaki artışı dengelemesiyle eylülde hemen hemen sabit kaldığını duyurdu.

FAO’dan yapılan açıklamaya göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, eylülde bir önceki aya kıyasla 0,1 puan düşüşle 121,5 puan oldu. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından mart 2022’deki rekor seviyesinden yaklaşık yüzde 24 gerileyen endeks, savaşla 159,7 puana ulaşarak rekor kırmıştı. Bu arada, yüzde 121,4 puan olarak açıklanan ağustos ayı FAO Gıda Fiyat Endeksi verisi de 121,6 puan olarak revize edildi. Küresel gıda fiyatlarının eylülde yeniden bitkisel yağlar ve tahıllar öncülüğünde sabit kalması dikkati çekti. Küresel Gıda Fiyat Endeksi eylülde bir önceki aya kıyasla 0,1 puan düşüşle 121,5 puan olurken, Türkiye’de artmaya devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı tüketici fiyat endeksi verilerine göre Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları eylül ayında yüzde 3,32 artarken, yıllık enflasyon 2,28 puan yükselerek yüzde 75,14 oldu. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 2,53 puan artışla 96,17’ye, işlenmiş gıdada 2,15 puan artarak yüzde 59,95’e yükseldi. TÜİK’e göre bu dönemde, taze meyve ve sebze dışı gıda grubunda genele yayılan fiyat artışları görüldü. Gıda fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı önemli ekonomik sorunlar yaşayan vatandaşlar için bu kış da sert geçecek. Uzmanlara göre ise gıdada fahiş zamlar sürecek.

ET VE SÜT ENDEKSİ DÜNYADA DÜŞERKEN BİZDE YÜKSELDİ

Aynı dönemde FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, ithalat talebinin durgun olması ve stok bolluğu ile eylülde aylık bazda yüzde 2,3 ve yıllık bazda yüzde 23,9 geriledi. Endeksin aylık art arda düşüşünü dokuzuncu aya taşıması dikkati çekti. Et Fiyat Endeksi de eylülde yüzde 1 geriledi. FAO, küresel üretim, tüketim, ticaret ve stok eğilimlerine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu’nu da yayımladı. FAO, küresel tahıl üretiminin bu yıl olumlu hava koşullarının devam etmesi nedeniyle Rusya ve Ukrayna için daha yüksek verim beklentileriyle geçen yıla göre yüzde 0,9 artarak 2 miyar 819 milyon tona çıkacağı tahmininde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN