Memur ve emekli maaşlarında büyük ipucu! Merkez Bankası ve TÜİK duyuracak: İşte her şeyi değiştirecek o detay

Memur ve emekli maaşlarında büyük ipucu! Merkez Bankası ve TÜİK duyuracak: İşte her şeyi değiştirecek o detay

Ocak ayının yaklaşmasıyla birlikte SSK, BAĞ-KUR emekli zammı, en düşük memur maaşı ve asgari ücret zammı en çok merak edilenler arasında yerini almaya başladı. Milyonlarca kişinin beklediği zamlarla ilgili önemli ipuçları ise Perşembe ve Cuma günü Merkez Bankası ve TÜİK tarafından verilecek. 6 aylık enflasyon oranı tahmininin belli olması ve 4 aylık netleşen zam oranının ardından herkesin maaş tablosu yeniden şekillenmiş olacak...

Milyonlarca kişi emekli zammı, memur maaşı ve asgari ücret için gözünü Ocak 2024'e dikmiş durumda. Yılın son enflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte refah payı hariç milyonlarca kişinin yeni geliri de belli olacak. SSK ile BAĞ-KUR emeklileri ve asgari ücretle çalışanlar en az 6 aylık enflasyon oranınca zam alacakken, memur ile memur emeklileri de enflasyon farkı ve toplu sözleşmeyle yeni zamlarını öğrenecek.

YILIN SON ENFLASYON RAPORU BELLİ OLACAK

85 milyonu kapsayan maaş artışları için bu hafta iki önemli veri açıklanacak. Bunlardan ilki Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanacak yılın 4. yani son Enflasyon Raporu toplantısında yıl sonu enflasyon beklentisi olacak. TCMB, yılın 3. Enflasyon Raporu toplantısında 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58'e çıkarmıştı. Fakat yapılacak son toplantıda bankanın tahminlerini yukarı yönde yenilemesi bekleniyor.

EKİM AYI ENFLASYON VERİSİ AÇIKLANACAK

Cuma gününde ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayı enflasyon verisini paylaşacak. Piyasa aylıkta yüzde 4 oranında artış bekliyor. Söz konusu artış yıllık oranın yüzde 62,3 seviyesine çıkması anlamını taşıyor.

memur-ve-emekli-zam-orani-1.jpg

4 AYLIK ENFLASYON ORANI BELLİ OLACAK

Eylül ayında enflasyon yüzde 4,75 oranında artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 61,53 yükselmişti. Bu veriler doğrultusunda Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan 3 aylık dönemdeki enflasyon yüzde 25,11 oldu. Eylül ayı enflasyon rakamlarının ardından refah payı hariç 3 aylık SSK ile BAĞ-KUR emekli zammı yüzde 25,11 enflasyon farkıyla birlikte 3 aylık memur zammı ise yüzde 35,73 oldu. Ekim ayın enflasyonuyla beraber de 4 aylık enflasyon belirlenecek. Refah payıyla beraber 6 aylık zam oranının yüzde 50'yi geçmesi tahmin ediliyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Aralık ayıyla birlikte Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirmiş olacak. Son 2 yılda asgari ücret Ocak ve Temmuz aylarında belirlenmişti. 2024 yılı için de aynı durum bekleniyor.

Komisyon özellikle alım güçlerini, rekabeti ve enflasyon yükselişini dikkate alarak yeni rakamı oluşturacak. Şuan net 11.402,32 TL olan net asgari ücretin en yaz yüzde 50'lik zamla net 17.103,48 TL'ye çıkması bekleniyor.

memur-ve-emekli-zam-orani-2.jpg

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞLARI

SSK ve Bağ-Kur emeklilerin alacakları zam da enflasyona göre şekilleniyor. Son 6 aylık enflasyon kadar artış yapılırken buna refah payı da katılıyor. Bu kapsamda 7.500 TL olan en düşük emekli maaşının 10.000 TL'ye çıkma olasılığı masadaki en güçlü formül. Fakat, artış taban aylığa göre mi kök ücretlere göre mi yapılacak bilinmiyor.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 33 BİN TL

Memurlar da aynı emekliler gibi Ocak ve Temmuz dönemlerinde zam alıyor. Burada bir önceki toplu sözleşme zammı üzerindeki 6 aylık enflasyon, Memur enflasyon farkını belirtiyor. Bu memur enflasyon farkına yüzde 15 oranındaki toplu sözleşme zammı katılarak nihani memur maaşı zam oranı belirlenecek. Bu oranın da yüzde 50'yi geçeceği söyleniyor. Temmuz ayında yüzde 17,55 artış ve 8.077 lira seyyanen zamla 22.017 liraya yükselen en düşük memur maaşı, Ocak ayında minimum 33.000 TL seviyelerinde olacak.

memur-ve-emekli-zam-orani-3.jpg

SOSYAL YARDIM ÜCRETLERİ DE ETKİLENECEK

2024'ün bütçesinde sosyal yardımlara 497 milyar lira ayrılacak. Bunun 64.1 milyar lirası 65 yaş üstü yaşlılar, engelliler ve yakınlarına bağlanan aylıklar, 56.2 milyar lirasını evde bakım desteği, 32 milyar lirasını aile destek programı kapsamında verilen destek65 yaş üstü yaşlılar, engelliler ve yakınlarına bağlanan aylıklar, 56.2 milyar lirası evde bakım desteği, 32 milyar lirası aile destek programı kapsamında verilen destekleri kapsayacak.

Ödeme gücü olmayan vatandaşların sağlık primi giderleri için 100.5 milyar lira, sosyal konut finansman desteği için 15 milyar lira, Sosyal ve Ekonomik Destek için 12.5 milyar lira, elektrik tüketim desteği için 8.6 milyar lira, engelli eğitim taşıma gideri için 6.4 milyar lira kaynak aktarılacak.

Sosyal yardımlardaki artış memur maaş katsayısına göre belirleniyor. Her sene Ocak ile Temmuz dönemlerinde memur maaşı katsayısındaki artış yaşlı, engelli, hasta ve çocuklara yönelik yapılan desteklere de yansıyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN