Memurlar zammı öğrenmek için günlerce beklemesin! Bakan Işıkhan resmen oranı verdi

Memurlar zammı öğrenmek için günlerce beklemesin! Bakan Işıkhan resmen oranı verdi

TBMM Genel Kurulu’nda açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışan emeklilere ikramiyeden, asgari ücrete kadar gündemdeki tüm konulara değindi. Memur maaşlarına yapılacak zammı da unutmayan Bakan Işıkhan resmen oranı verdi! İşte, Bakan Işıkhan’ın o açıklamaları…

Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçeleri, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM Genel Kurulu’nda önemli açıklamalara imza attı.

Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti iktidarları döneminde önceliğin her zaman çalışanların enflasyona ezdirilmemesi olduğunu, 2002 yılında 184 TL olan net asgari ücretin 2023 yılında 11.402 TL’ye çıkarılarak enflasyondan arındırılmış biçimde reel olarak 3 katına çıkarıldığını aktardı. Bütün ücret gelirlerinin asgari ücrete kadar olan bölümünden damga ile gelir vergilerinin kaldırıldığını anımsatan Işıkhan, bunun gelir dağılımı ve vergi adaleti açısından oldukça önemli bir adım olduğunun altını çizdi.

Bakan Işıkhan, "2002 yılında kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılamız 3 bin 608 dolar iken 2022'de 10 bin 659 dolar olmuştur. Yani yaklaşık 3 kat artmıştır. Dolayısıyla biz çalışanlarımıza ülkemizin büyüme oranlarıyla neredeyse birebir aynı düzeyde ücret düzeyini vermişiz. Bu, ülkemizin büyümesinden çalışanlarımızın da pay aldığı anlamına gelmektedir" ifadelerini kullandı.

memur-zammi-2024-2.jpg

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret komisyon çalışmalarının 11 Aralık tarihinde başladığını hatırlatan Işıkhan, yeni yıldan önce çalışmaların tamamlanacağına işaret ederek şunları söyledi:

"Tüm paydaşlarımızla diyalog ve istişare halinde, açık yüreklilikle süreci yürütüyoruz. Çünkü biz emeğin kutsallığına inanıyoruz. Bizler emeğin aldığı ücreti artırmanın yolunun büyümeden ve istihdamın artmasından geçtiğini çok iyi biliyoruz. Hep diyoruz ve her zaman da diyeceğiz ne çalışanlarımızı, ne memurlarımızı, ne emeklilerimizi hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz"

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı uyarınca, memurlara 2024 yılı için %15+%10, 2025 yılı için %6 ile %5 maaş artışı yapılması ve enflasyon farkı verilmesi kararına varıldığını söyleyen Işıkhan, son beş aylık TÜİK verilerine göre, TÜFE’nin %33,66 olarak gerçekleştiğini belirtti.

memur-zammi-2024-3.jpg

MEMUR ZAMMI 2024

Bakan Işıkhan memur zamlarıyla ilgili, "Enflasyon farkıyla birlikte 2024 Ocak ayında memur maaşlarının yüzde 50 civarında artacağı tahmin edilmektedir. 2002 yılında 392 lira olan en düşük memur maaşı 2023'te 22 bin liraya çıkarılarak nominal olarak 56 kat, reel olarak da yüzde 266 oranında artış sağlanmıştır" sözlerine yer verdi.

15 Ocak 2023’te yürürlüğe giren 3600 ek gösterge düzenlemesiyle çalışan ve emekli 5,3 milyon kamu personeli ile bunların hak sahiplerinin ek göstergelerinin tekrardan belirlenmesini sağladıklarını anımsatan Işıkhan, "Bununla beraber, birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükümet olarak en kısa sürede hayata geçireceğiz" dedi.

memur-zammi-2024-1.jpg

ÇALIŞAN EMEKLİLER 5 BİN TL İKRAMİYESİNİ NE ZAMAN ALACAK?

Çalışmayan emeklilere verilen 5.000 TL’lik ikramiyeye değinen Işıkhan, "Çalışan emeklilerimiz için de kanun teklifi Meclis'te kabul edilip, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra ödemeleri iki gün içinde yapacak şekilde hazırlıklarımızı tamamladık. Yeni yılda bütçemiz doğrultusunda emekli maaşlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz" sözlerini kullandı.

Ayrıca Bakan Işıkhan, ev hanımlarına istek doğrultusunda sigortalılık kapsamında prim teşviki vermeyi ve küçük esnafın emeklilik prim gün sayısı şartını da 7200 güne düşürmeyi planladıklarını paylaştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN