Merkez Bankası'nın son anketiyle zam oranları değişti: Emekli ve memur maaşında son durum

Merkez Bankası'nın son anketiyle zam oranları değişti: Emekli ve memur maaşında son durum

Merkez'in geçtiğimiz günlerde açıklamış olduğu Piyasa Katılımcıları Anketi ile birlikte emekli ve memur ve memur emekli maaşları şekillenmeye başladı. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, son beklentilerle birlikte maaşlarda oluşabilecek zam oranlarını da açıkladı. Yılmaz, SSK ve BAĞ-KUR'LU maaşını 10 bin 356 lira olarak beklerken, en düşük memur maaşını ise 30 bin 526 lira olarak beklediğini duyurdu.

Milyonlarca çalışan ve emeklinin gözü kulağı 2024 yılı için gelecek olan zam oranlarında. Geçtiğimiz gün, Merkez Bankası'nın beklenti anketi olan 'Piyasa Katılımcıları Anketi’nde cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 67,23 iken, bu anket döneminde yüzde 65,39 olarak gerçekleşti.

Yayımlanan son ankete göre; Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, olabilecek zam oranlarını açıkladı.

Yılmaz, aralık ayı anketine göre en düşük memur emeklisi ve memurların alabileceği maaşları açıklayarak, "Aralık ayı anketine göre yıl sonu enflasyonu yüzde 65.39 olarak tahmin edildi. Böylece en düşük düşük memur emeklisinin maaşı 14 bin 795 TL’ye çıkacak.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI

Bekar bir memur ise güncel 20 bin 377 TL maaş alıyor. Yıllık enflasyon yüzde 65.39 olarak açıklanırsa alacakları maaş zammı yüzde 49.81 olacaktır. O zaman da bekar memurun maaşı 30 bin 526 TL olacaktır" dedi.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİ

Yılmaz, bunların yanında SSK ve Bağ-kur emeklilerinin de ne kadar alabileceğine ilişkin konuşurken şu ifadeleri kullandı:

"Aralık anketine göre eğer yıllık enflasyon yüzde 65.39 olursa SSK ve Bağ-kur emeklisi yüzde 38.09 oranında zam alacak. Böylelikle 10 bin 356 TL maaş alacaklar.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI

7 bin 500 TL olan en düşük emekli aylığı 10 bin TL-12 bin 500 TL aralığına çıkacağını tahmin ediyorum.

ASGARİ ÜCRET

Asgari ücretle ilgili minimum yüzde 38 zam üzerinden pazarlık başlayacaktır. Yüzde 38 oranı da 15 bin 734 TL’ye denk geliyor. Buradan başlayıp refah payı şeklinde eklenti olursa yüzde 40-50 arasında yani 16 bin TL ile 17 bin 103 TL arasında olacağını düşünüyorum.

Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu dolar kuru 29.62 olarak açıklandı. Asgari ücret 17 bin 103 TL olursa, dolar bazında 577 dolara denk geliyor. Asgari ücret geçen sene ocak ayında 482 dolara denk gelmişti. Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, 500 dolar hedefini vermişti. Eğer asgari ücrete yüzde 50 oranında artış yapılırsa bu dolar bazlı rekor demektir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN