Merkez Bankası'nın yeni başkanı belli oldu! Kasa artık ona emanet: Mehmet Şimşek'in bir numaralı ismiydi

Merkez Bankası'nın yeni başkanı belli oldu! Kasa artık ona emanet: Mehmet Şimşek'in bir numaralı ismiydi

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu görevden alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı'na getirildi. Kavcıoğlu'un yerine ise Hafize Gaye Erkan atandı. Peki "Müthiş Türk Kızı" olarak anılan Hafize Gaye Erkan kimdir? Erkan'ı bu makama getiren kariyer nasıl şekillendi? İşte detaylar...

Dünya finans çevrelerinde 'Müthiş Türk Kızı' olarak tanınan Hafize Gaye Erkan, bu unvanı kariyerine borçlu.

28 Mayıs'ta seçimlerin ikinci turundan zaferle çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin ardından kabineyi yeniledi. Seçimden bile önce adı bakanlık için anılan Mehmet Şimşek de Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın başına getirildi.

hafize-gaye-erka2.jpg

Kabinenin yanı sıra birçok diğer kurumda da yönetim değişikliği yaşanıyor. Bunların başında da Merkez Bankası geliyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı makamı için adı geçen en önemli isim ise Hafize Gaye Erkan olmuştu. Beklenen oldu ve "Müthiş Türk Kızı" Erkan, TCMB başkanlığına getirilerek Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı oldu.

mehmet-simsek-p8dd-cover.jpg
1982 doğumlu genç isim, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ankara'da görüştükten sonra görüşmenin olumlu geçtiği, Erkan'ın kısa süre içinde TCMB Başkanı olarak atanacağı kulislerde konuşulmuştu. Eğitim hayatı ve kariyeri başarılarla dolu olan Hafize Gaye Erkan'ın ismi bile büyük heyecan yaratmıştı.

İşte Hafize Gaye Erkan'ın özgeçmişi:

hafize-gaye-erkan.jpg

OKULLARI DERECE İLE BİTİRDİ

1982 yılında dünyaya gelen Erkan, İstanbul Erkek Lisesi'ni ikincilikle tamamladı. Türkiye 26. olarak girdiği Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü ise rekor bir puanla birinci olarak tamamladı.

Lisans eğitiminin ardından Stanford Princeton, Boston ve California gibi üniversitelerden burs teklifi alan Hafize Gaye Erkan, Princeton Üniversitesi'nde doktora yaptı. Erkan, doktora eğitimini bir yılda tamamlayarak üniversitenin tarihine geçti.

20230506-hafize-gaye-erkan-bloomberg.jpg

FİNANS DÜNYASINDA YILDIZ

Hafize Gaye Erkan, 2005 yılında Goldman Sachs'dan aldığı teklifle bu kurumda göreve başladı. Burada 9 yıl çalışan Erkan, daha sonra 2014 yılında First Republic Bank'ta göreve başladı. 2017 yılında ise başkanlık görevine terfi etti.

Bankada 8 yıl boyunca İcra Kurulu Eş Başkanı, Başkan, Yönetim Kurulu Üyesi, Baş Yatırım Sorumlusu, Baş Mevduat Sorumlusu ve Eş Risk Sorumlusu görevlerinde bulunan Erkan 2016 yılında "Turk of America" dergisinin özel sayısında, ABD'deki en etkin 40 Türk genci sıralamasında ilk sıraya adını yazdırdı.

0x0-hafize-gaye-erkan-kimdir-hafize-gaye-erkan-kac-yasinda-aslen-nereli-evli-mi-hangi-gorevlerde-bulundu-1686119755735.jpeg

İLK KADIN BAŞKAN VE EN GENÇ BAŞKAN

Hafize Gaye Erkan, kariyerindeki bu hızlı yükseliş ile ABD'de 'Müthiş Türk Kızı' olarak anılmaya başladı. Erkan, Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finans Mühendisliği Bölümü Danışma Konseyi'nde görev yapıyor.

TCMB'nin ilk kadın başkanı olan Hafize Gaye Erkan, aynı zamanda en genç başkan olma unvanını da elde etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN