Merkez'in kararına ekonomistlerden ilk yorum: Yeterli olmasa da olumlu bir adım

Merkez'in kararına ekonomistlerden ilk yorum: Yeterli olmasa da olumlu bir adım

Merkez Bankası, politika faizini beklentilerin üzerinde yüzde 25'e yükseltti. Piyasada ortalama beklenti 250 baz puan olurken bugün imza atılan artış 750 baz puan oldu. Türkiye'nin önde gelen isimleri ise Merkez Bankası'nın beklenmedik kararını yorumladı. Ekonomistlere göre; Merkez Bankası'nın bu kararı 'olumlu bir adım' olarak nitelendirildi.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugün saat 14.00'te faiz kararını açıkladı. Banka, faizi piyasa beklentilerinin çok üzerinde bir artış ile yüzde 25’e yükseltti.

Karar öncesinde 27,23 olan dolar/TL, rekor faiz artışı kararı sonrası yüzde 2’lik sert bir düşüş ile 26,65’e geriledi. Karar öncesinde 29,70 seviyesinde olan Euro/TL de 29,01’e kadar geriledi.

Karar öncesinde yüzde 1,5 olan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksindeki yükseliş, karar sonrasında yüzde 3’ü aştı. Bankalar karar sonrasında yüzde 10’a yakın artışlarla tavan oldu.

EKONOMİSTLER TEK TEK YORUMLADI

Türkiye'nin önce gelen ekonomistleri ise sosyal medya hesapları X'ten Merkez Bankası'nın beklenmedik faiz kararını yorumladı.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası'nın adımını olumlu fakat yeterli olmayan bir adım olarak nitelendirirken şu ifadeleri kullandı:

"MB politika faizinin % 25'e yükseltilmesi, faiz hala enflasyonun çok altında olsa da, insanlarda doğru politikalara dönüş umudu yarattığı için kurda gerilemeye yol açtı. Yeterli olmasa da olumlu bir adım. Yapısal reformlarla desteklenmesi gerekir."

'TEBRİKLER TCMB'

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç ise Merkez Bankası'nın kararının doğru olduğunu fakat geç kalındığını ifade etti:

"Geç kalınmış olunmasına rağmen doğru bir adım. Enflasyonu gerçekten kontrol etmek istiyorsak devamı da gelmeli."

Bir diğer ekonomist İris Cibre ise Merkez Bankası'na geçtiğimiz ay yapılan atamaların doğru adım olduğuna dikkat çekerek, "Enflasyonla savaş cesaretle olur" ifadelerini kullandı:

"İlk yeni atamaları duyduğumda sevinmiş, sonraki makro ihtiyati tedbirleri gördükçe büyük hayal kırıklığı yaşamıştım.

Yeni atamaların olumlu sonuç doğurduğunu bugün görmüş bulunuyoruz.

Enflasyonla savaş cesaretle olur

Sonunda...

Devamı gelirse ve nötr reel faiz bölgesine yaklaştıkça beklentilerde düzelecektir. Bu da enflasyonla savaşın il aşaması olacaktır.

Tebrikler TCMB"

Alaattin Aktaş ise yine aynı şekilde sosyal medya hesabından Merkez'in adımını doğru bulduğunu ifade ederek, "Merkez Bankası, Merkez Bankası olduğunu hatırladı" dedi.

'MERKEZ BANKASI'NI TEBRİK EDERİM'

Prof. Dr. Özgür Demirtaş da Merkez Bankası'nın önemli kararını yorumlarken, ekonomide yeni bir sayfa açıldığına dikkat çekti. Demirtaş, konu ile ilgili olarak, "Türkiye Ekonomi Modeli denen şey bugün itibari ile bitti ! Merkez Bankası'nı tebrik ederim" ifadeleri kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN