Milyonlarca emekliye sıfır zam şoku! Eğer Meclis'te düzenleme yapılmazsa kimseye zam yok

Milyonlarca emekliye sıfır zam şoku! Eğer Meclis'te düzenleme yapılmazsa kimseye zam yok

Uzun süredir devam eden emekli maaşı tartışmaları hız kazandı. 6 milyona yakın emeklinin en düşük 10.000 TL olarak belirlenen maaşlar için gözler meclise çevrildi. Emeklilerin kök maaşlarında herhangi bir düzenleme yapılmaz ise Temmuz ayında sıfır zam ile karşı karşıya kalacak. İşte tüm detaylar…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları ile birlikte sayıları 16 milyon olarak bilinen emeklilerin yaklaşık 10 milyonunun maaşında 5 puan artış yapılırken %42.65 oranında zam yapıldığı belirtildi. Yüksek enflasyon maaşları eritirken yapılan her artışta emeklinin cebine yarıyor. Yapılan zamların ardından kök maaşı düşük olan ve 7.500 TL'ye tamamlanan emekliler de yapılan zamlardan memnun olmadı. En düşük maaş oranından %42.65 oranında zam alan emeklilerin sayısı 6 milyonu bulurken düşük maaş alan emekli rakamlarla hayal kırıklığına uğradı. 2024 yılı kapsamında maaşlar 10.000 TL'ye yükselirken yapılan zamların %33.3 seviyesinde kalması tepkilere neden oldu.

MECLİSE GELMEZSE EMEKLİNİN İŞİ YAŞ

Emekli maaşlarında yapılan düzenlemenin memur maaşlarına yapılanın tam tersi olduğu görülürken vatandaşların tepkisi de çığ gibi büyüdü. Daha çok destek alması gereken grubun emekliler olduğu belirtirken en düşük emekli maaşına yapılan zam oranının yüksek gelir elde edenlerin altında kalması emeklinin de cebini zorluyor. Düzenlemenin TBMM'ye gelmemesi durumunda 6 milyon emeklinin Temmuz ayında daha az bir zam almak zorunda kalacağı belirtilirken 0 zam ile yılı kapatmak durumunda kalacak.

en-dusuk-emekli-maasi.jpg

EMEKLİYE SIFIR ZAM ŞOKU!

Emekli maaşlarına yapılan düzenlemenin değiştirilmemesi durumunda Temmuz ayında 6 milyona yakın emeklinin 0 zam alacağı gözler önüne seriliyor. Basit bir matematik işlemi ile durumu anlatmak gerekirse Merkez Bankası öngörüleri doğrultusunda Haziran enflasyon rakamlarının %70 civarında olabileceği belirtildi. Yılın ilk yarısını %23,5 oranında enflasyon rakamı ile tamamlayacak olan SGK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşını yılın ilk yarısında %23,5 oranında zam yapılmış olacak.

para-hesap-2.jpg

Kök maaşlardaki %42,65'lik artış ile birlikte 8097 TL alan emeklinin maaşını yapılacak %23,5'lik zammı Temmuz ayındaki karşılığı 10.000 TL olacak. Bugün 8.097 TL kök maaş alan emeklinin yılın ikinci yarısında aldıkları oranda değişmemiş olacak. Bu kapsamda en düşük emekli maaşına Temmuz ayında zam yapılmamış oluyor.

EMEKLİYE ZAM SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?

2024 yılı ile birlikte emekli maaşı zam oranları en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Emekli maaşlarında yaşanan sorunun ilerleyen yıllarda yaşanmaması için tek bir çözüm yöntemi olduğunu belirten Uzmanlar kök hücre kavramının gündemden kaldırılması gerektiğine değindi. Bu kapsamda en düşük emekli maaşında alt sınırın 10.000 TL olacağı belirtildi. Yani düzenleme ile alt sınır kavramı olarak görülen 10.000 TL'nin kök ücreti haline geleceği aktarıldı.

emekli-para.jpg

Bu yöntemin uygulanmaması durumunda emekliye sunulacak çözüm de daha zorlu bir yöntem olarak görülecek. Her 6 ayda bir en düşük ücret için kanuni düzenleme yapılması yolunun seçilmesi gerekecek. Kamu maliyesi olarak baktığımızda ise kök ücret ne kadar olursa olsun kamunun cebinden emekliler için en az 10.000 TL çıkması gerekecek.

Yani kök maaşı 8 bin lira olan da, 9 bin 900 lira olanın da eline 10 bin lira geçecek. Aynı problemin Temmuz ayında ve her yıl tekrarlanmaması için kök ücretlerin 10.000 TL'ye tamamlanmasının daha doğru bir çözüm olduğu belirtiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN