Milyonlarca memur ve emekli 3 Ocak'ta bu kadar maaş alacak! Tek tek hesaplandı, zam oranı ortaya çıktı! İşte 2023 maaşınız!

Milyonlarca memur ve emekli 3 Ocak'ta bu kadar maaş alacak! Tek tek hesaplandı, zam oranı ortaya çıktı! İşte 2023 maaşınız!

Yeni yıla girmeden önce asgari ücret ve EYT konusuna ilişkin tüm soru işaretleri yanıtlanmış ve vatandaşlar tüm meraklarını gidermişti. Gözler şimdi de emekli ve memur maaşlarına ne kadar zam geleceğine dikildi. Konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulunan SGK Uzmanı Ali Duman, merak edilen soruları yanıtladı. İşte konuya ilişkin detaylar...

Aralık ayı içerisinde uzun süredir beklenen EYT konusuna ilişkin tüm sorular yanıtlanmış ve EYT şartları belirlenmişti. Bunun yanı sıra asgari ücretin ne kadar olacağı da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulmuştu. Bunların ardından milyonların beklediği emekli ve memur maaşlarının ne kadar zamlanacağı konusu gündeme geldi. İşte konuya ilişkin detaylar...

Enflasyon sonuçları bekleniyor

Emekli maaşlarını belirlerken enflasyon oranı önemli bir yer tutuyor. Dolayısıyla maaşlara zam gelmeden evvel enflasyon oranlarının açıklanması bekleniyor. Yılda iki kez artan emekli maaşları için son 6 aylık enflasyon farklarının öğrenilmesi gerekiyor. Konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulunan SGK Uzmanı Ali Duman, 5 aylık enflasyona bakıldığı takdirde yüzde 14'lük rakamların görüldüğünü aktararak, "Enflasyonda da biraz düşüş öngörülüyor. Dolayısıyla burada enflasyona çok büyük bir artış gelmeyecek. Ama emekli maaşlarına, asgari ücrete bakıldığında eğer sadece gelecek enflasyon kadar artış sağlanırsa o zaman 14 milyona yakın emeklilerimizin haklı bir serzenişi ortaya çıkıyor. Bizim normal şartlarda iki tane, ocak ve temmuz zammımız var. Devlet memurlarında toplu sözleşmelerden gelenlerde hak ve farklılıklar olabiliyor. Devlet memurları toplu sözleşme artı belirlenen oranı aşan enflasyon kısmını alabiliyorlar" dedi.

Memur ve emekli maaşlarına ne kadar zam gelecek?

Şu an 2023'ün en düşük asgari ücretinin altında maaş alarak çalışan memurların olduğundan bahseden Duman, "2022 fiyatlarıyla ilk defa düşük kademe ve dereceden devlet memuru olarak göreve başlayan vatandaşlarımız var. 2023'te belirlenen asgari ücretin altında kaldı aylıklar. Devlet memuru aylığıyla asgari ücretlinin arasında ortalama yüzde 50, en altında söylüyorum en düşük derece ve kademede başlamış devlet memuruyla asgari ücretli arasında normal şartlarda 1.5 kat asgari bir fark oluşurdu" diye konuştu.

Duman, asgari ücretin bu sene 8 bin 500 lirayı gördüğü takdirde memur aylıklarının 12 bin 750 lira olması gerektiğini açıkladı.

Duman, sözlerine şöyle devam etti:

"8000-8300 lira civarında yeni başlayan kadrolarda en az yüzde 50 yapıyor. Devlet memuru aylıklarına asgari ücretli gibi zam gelir mi? Bunun kesinliği yok. Normalde toplu sözleşme 2023 yılı için yüzde 8 artı enflasyon diyor. Refah payı ile beraber güncellenen durumu belirlenen enflasyonla artı 1 şeklinde. Diyelim aralıkta enflasyon belirlendi, son altı ay yüzde 16. O zaman artı bir gibi yüzde 17 ile devlette çalışan memur ve emekliler zam almış olacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN