Milyonların beklediği teklif netleşiyor: Zam için imzalar bu hafta

Milyonların beklediği teklif netleşiyor: Zam için imzalar bu hafta

Kamuda çalışan binlerce işçi ve ailesinin beklediği sözleşmede sona gelindi. Hükümet ile sendikaların zam konusunda anlaştığı, imzaların bu hafta atılacağı belirtildi. Memur ve memur emeklileri için ise hükümet zam teklifini 12 Ağustos Perşembe günü açıklayacak.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ile Hak- İş, kamu çerçeve sözleşmesinde asgari ücret seviyesindeki düşük ücretlerin 4 bin 800 TL'ye çıkarılmasını, ilk 6 ay için de tüm ücretlere yüzde 20 zam yapılmasını talep etti.

SENDİKALAR KABUL ETMEDİ

İktidar ilk teklifinde işçiye birinci 6 ay için yüzde 9 zam teklif etti. Hükümetin ilk olarak brüt 3 bin 577 lira (asgari ücret) ile 3 bin 750 lira arasındaki ücretlere 100 TL seyyanen zam, brüt 3 bin 750 lira ile 4 bin lira arasındaki ücretlere de 60 TL seyyanen zam teklifi sendikalar tarafından reddedildi.

Cumhuriyet'in haberine göre, iktidar asgari ücret seviyesindeki düşük ücretlerin Türk-İş ile Hak-İş'in talebi olan 4 bin 800 TL'ye çıkarılmasına yanaşmadı ancak 4 bin TL'nin üzerinde uzlaşma sağlandı.

TÜM ÜCRETLERE YÜZDE 11

Bunun dışında tüm ücretlere yüzde 11 civarında zam yapılması konusunda da anlaşmaya varıldığı bilgisi geldi. Halen asgari ücretli işçinin günlük brüt geliri 119 TL. Bu artışlarla günlük ücretin 150 TL'ye yaklaşacağı, düşük ücretli işçilerde artışın yüzde 25-30’a yaklaşacağı, işçi tarafının da bunu kabul ettiği değerlendirmesi yapılıyor.

UZLAŞI MADDELERİ ERDOĞAN'A GÖTÜRÜLECEK

Taşerondan kadroya geçen işçilere de tayin hakkı verileceği belirtildi. Yeni örgütlenmenin olduğu iş yerlerinde sosyal hakların artacağı da bildirildi.

Son dakikada bir değişiklik olmazsa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in üzerinde uzlaşma sağlanan maddeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a götüreceği, sonrasında da bu hafta içerisinde imzaların atılabileceği belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN