Merkez bir kez daha faiz artıracak mı? Piyasaların gözü 26 Ekim'de

Merkez bir kez daha faiz artıracak mı? Piyasaların gözü 26 Ekim'de

Yurt içinde gözler TCMB'nin faiz kararına çevrildi. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltilmişti. Merkez Bankası ekim ayı PPK Toplantısı 26 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirilecek. Aynı gün faiz kararı ise saat 14.00’te açıklanacağı belirtildi. Avrupa borsalarında da önümüzdeki hafta Orta Doğu'daki gelişmeler yine yakından takip edilecek.

Geçtiğimiz haftayı negatif tamamlayan küresel piyasalar, Avrupa Merkez Bankası’nın kararını bekliyor. Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edilecek.

Küresel piyasalar Orta Doğu'daki çatışmaların daha da şiddetlenebileceği ve ABD Merkez Bankasının para politikasını daha da sıkılaştırabileceğine yönelik endişelerle haftayı negatif bir seyirler tamamladı.

GÖZLER AVRUPA MERKEZ BANKASININ KARARINDA

Piyasalar bu hafta Avrupa Merkez Bankasının vereceği faiz kararına odaklandı. 23 Ekim ile başlayan haftada ABD ekonomisi açısından yine önemli veriler açıklanacak.

Pazartesi Chicago Ulusal Aktivite Endeksi, Salı imalat sanayi ve hizmet sektörü, Satınalma Yöneticileri Endeksi, Çarşamba yeni konut satışları, Perşembe büyüme, haftalık işsizlik başvuruları, dayanıklı mal siparişleri, toptan stokları, Cuma ise Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, kişisel gelir ve harcamalar takip edilecek.

AVRUPA’DA FAİZ DEĞİŞECEK Mİ?

Ekonomim'in haberine göre, analistler, para piyasalarında ECB'nin politika faizini daha fazla artırmasının öngörülmediğini ancak faiz artırım ihtimalinin yeniden fiyatlamalara dahil olmaya başladığını söylediler.

TÜRKİYE’DE GÖZLER TCBM’DE OLACAK

Türkiye’de ise geçtiğimiz hafta, borsada düşüş, altında ise yükseliş ve rekorlarla geçti. 23 Ekim’le başlayacak olan haftada;

-Pazartesi tüketici güven endeksi

-Çarşamba reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı

-Perşembe ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının Para Politikası Kurulu toplantısında açıklayacağı faiz kararı takip edilecek.

TCMB PPK toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 500 baz puan artırılarak yüzde 35'e çekileceğini tahmin ediyor.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40 oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN