Ne elektrikli ne de benzinli! En çok tercih edilen yakıtlı araç belli oldu: Fiyat aynı ama farkı çok

Ne elektrikli ne de benzinli! En çok tercih edilen yakıtlı araç belli oldu: Fiyat aynı ama farkı çok

Türkiye’de araba tercihi ne elektrikli araçlar ne de benzinli araçlar oldu. Resmi kayıtlardan elde edilen verilere göre en çok tercih edilen araç belli oldu. Fiyatı aynı olsa da farkı çok. İşte konuya ilişkin detaylar…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan veriler kapsamında 2023 senesinde trafiğe kayıtlı olan otomobillerin hangi yakıt türünden oluştuğu belli oldu. Bu kapsamda LPG, dizel, benzinli, elektrikli ve hibrit araçlar arasında en çok hangi yakıt türünün tercih edildiği resmi verilerle belirlendi. Ortaya çıkan sonuç ise şaşırttı. İşte TÜİK’ten elde edilen o veriler…

yeni-proje-25.jpg

YÜZDE 35,6 İLE BİRİNCİ O OLDU

Trafiğe kayıtlı araçlar arasında ilk sırayı yüzde 35,6 ile dizel otomobiller aldı. Dizel otomobil kullanımı son 20 yılda ciddi bir artış gösterdi. Bu oran 2004 senesinde yüzde 4,7 iken geçtiğimiz sene yüzde 35,6 olarak kaydedildi. Öte yandan 2004 yılındaki dizel otomobil sayısı 252 bin 629 olarak kaydedilirken, geçen yılın sonunda ise bu sayı 5 milyon 425 bin 652 olarak kayıtlara geçti.

yeni-proje-27.jpg

BENZİNLİ ARAÇLARA OLAN TALEP AZALDI

Trafiğe kayıtlı benzinli otomobil sayısında son 20 senede ciddi bir azalma meydana geldi. Geçtiğimiz dönemlere bakıldığında benzinli araçların artış hızında yavaşlama yaşandı. Öte yandan benzinli araç sayısı yüzde 7,4 yükselerek 4 milyon 62 bin 486'dan 4 milyon 362 bin 975'e çıktı.

LPG’Lİ ARAÇLARDA ARTIŞ GÖRÜLDÜ

LPG'li araçların oranı 14,7'den yüzde 33,5'e yükseldi. Trafikteki LPG'li otomobillerin sayısı da 20 yıl önce 793 bin 81 iken geçen sene 5 milyon 94 bin 751'e yükseldi.

yeni-proje-28.jpg

HİBRİT VE ELEKTRİKLİYE İLGİ ARTIYOR

Son dönemin en popüler türü olan hibrit ve elektrikli otomobillerde ise büyüme kaydedilirken bu araçların trafikteki oranı sıfırdan yüzde 2’ye çıktı. Bu türdeki araçların sayısı kullanılmaya başlandığı 2011'de 47 iken, geçen yıl sonu itibarıyla 302 bin 371'e ulaştı.

DİZEL VE LPG’NİN ÖNE GEÇMESİNDEKİ NEDEN BELLİ OLDU

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, trafiğe kayıtlı dizel ve LPG'li otomobillerin oranının benzinli araçların önüne geçmesinin altındaki temel nedenleri anlatarak, bu tip yakıt türünün daha az yakmasından dolayı daha çok tercih edildiğini açıkladı.

LPG'li araçların litre fiyatlarının düşük olması sebebiyle kullanıcılar tarafından daha çok tercih edildiğini belirten Erkoç, "Dizelin litre fiyatı benzinle aynı olduğu halde tercih edilmesinin sebebi de dizel yakıtın litre başına enerji üretiminin benzine göre daha fazla olmasıdır. Ayrıca dizel araçlar benzinli araçlara oranla yüksek tork değerine ulaşabilirler. Bu da düşük devirlerde güçlü çalışmalarını sağlar" diye konuştu.

yeni-proje-26.jpg

GÜVENLİK AÇISINDAN TERCİH EDİLMELİ

Erkoç, benzinli ve dizel araçlar arasındaki bir diğer farkın da güvenli sürüş deneyimi olduğunu ifade ederek, "Dizel motorlu araçlarda yangın riski benzinli araçlara göre daha düşük olduğu için trafikte can güvenliği konusunda da tercih sebebi olmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Elektrikli araç kullanımının Türkiye’de de artış gösterdiğini söyleyen Erkoç, "Dünyaca ünlü otomobil firmaları içten yanmalı motor üretimini azaltacağını duyururken, elektrikli araç çeşitliliği de artıyor. Elektrikli araçların sessiz ve çevre dostu olması, şarj istasyonlarının çoğalıyor olması da bu araçların tercih edilmesinde önemli bir sebep oluyor” ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN