Nebati 'net hata noksan'la ilgili ilk kez konuştu: 28 milyar doları Rus turistler getirdi

Nebati 'net hata noksan'la ilgili ilk kez konuştu: 28 milyar doları Rus turistler getirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, 2022'nin ilk 8 ayında 28,3 milyar dolara ulaşarak rekor kıran ve 'kaynağı belirsiz para' anlamına gelen 'net hata noksan'la ilgili ilk kez konuştu. Nebati, kaynağı belirsiz paranın bir kısmının Rus turistlerden geldiğini söyledi. Öte yandan Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, geçtiğimiz günlerde yaptığı paylaşımında Türkiye'de son 10 yılda kaynağı belirsiz para miktarının 77 milyar dolara ulaştığını ifade etmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İngiltere merkezli ekonomi gazetesi Financial Times'a yaptığı röportajında 'net hata noksan'la ilgili açıklamalarda bulundu. Nebati, kaynağı belirsiz paranın bir kısmını Rus turistlerin getirdiğini ifade etti. Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara ise ülkede son 10 yılda kaynağı belirsiz para miktarının 77 milyar dolar olduğunu söylemişti.

'KAYNAĞI BELİRSİZ PARA TURİZM GELİRLERİNDEN'

Nebati, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından "net hata ve noksan" olarak sınıflandırılan ve 28,3 milyar dolara ulaşan kaynağı belirsiz paraya ilişkin ise hesaba katılmayan turizm gelirlerinin önemli bir bileşen olduğuna inandığını söyledi. Nebati, kaynağı belirsiz paranın bir kısmının ise Batı yaptırımları nedeniyle finansal sistem yerine nakit kullanan Ruslardan geldiğini belirtti. Nebati ayrıca, bir diğer para akışı kaynağı olarak, Türkiye’nin Rusya, Ukrayna, Suriye ve Irak’taki savaşlarla çevrili olmasına işaret etti.

ANKARA VE RUSYA İLİŞKİLERİ

Nebati, Batılı hükümetler Türkiye’nin Moskova'nın yaptırımlardan kaçması için bir arka kapı görevi gördüğüne dair endişelerini dile getirse de Ankara'nın Rusya ile olan ekonomik bağlarını “iyi komşuluk ilişkileri” olarak savundu. Nebati, Türkiye'nin içindeki ve dışındaki muhalefet unsurlarının, ülkenin Rusya ile mali bağları hakkında "kasıtlı olarak soru işaretleri uyandırdığını" savundu. Nebati, mali sisteme bir nakit akışının varlığına işaret etti.

'BİZE GELEN HER ŞEY YASAL YOLLARDAN GELİYOR'

Bakan Nebati, ABD ve AB yetkililerinin, Rusya ve Ukrayna ile Karadeniz sınırını paylaşan bir NATO üyesi olan Türkiye'nin Batı yaptırımlarına katılmayarak Moskova üzerindeki mali baskıları hafiflettiği eleştirisine karşın, iki ülke arasındaki ekonomik bağların ‘yasal’ olduğuna vurgu yaptı. Bakan Nebati, "Türkiye, uluslararası finansal sistem içerisinde çok dikkatli hareket eden bir ülkedir. Uluslararası finansal sistemin ihlallerine neden olacak şekilde davranan bir ülke değil. Bu konuda çok netiz. Bize gelen her şey yasal yollardan geliyor" dedi.

'TÜRKİYE, ÖDEMELER DENGESİ KRİZİNDEN ÇOK RAHAT KAÇINACAK'

Bakan Nebati, bu girişlerin devam edeceğini tahmin ettiğini belirtti. Nebati, karşı karşıya olduğu 100 milyar dolarlık enerji ithalatı faturasına rağmen Türkiye'nin gelecek yıl bir ödemeler dengesi krizinden çok rahat kaçınacağına olan güvenini dile getirdi.

DOĞAL GAZDA RUSYA’DAN İNDİRİM VE BORÇ ÖDEME TALEBİ

Nureddin Nebati, Türkiye'nin, Rusya'dan satın aldığı büyük miktardaki doğal gazda indirim için sert şekilde bastırdığını söyledi. Türkiye’nin ayrıca Rus Gazprom'dan ödemeyi erteleme seçeneği de istediğini belirten Nebati, her iki cephede de iyi haber beklediğini söyledi.

“VATANDAŞ ACILI BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR”

Türkiye’de vatandaşların acılı bir dönem geçirdiğini belirten Bakan Nebati, kendisinin de yurt dışına seyahat ederken satın alımlarını sınırlamak zorunda kaldığını söyledi. Nebati, hükümetin, bu yıl iki asgari ücret artışı da dahil olmak üzere sosyal transferler yoluyla acıyı sınırlamaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

"KAYNAĞI BELİRSİZ PARA 77 MİLYAR DOLARA ÇIKTI"

Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, geçtiğimiz günlerde yaptığı paylaşımında Türkiye'de son 10 yılda kaynağı belirsiz para miktarının 77 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Kara'nın paylaştığı grafiğe göre kaynağı belirsiz paranın sadece 2022'de 27 milyar dolar kadar yükseldiği görülüyor.

Kara paylaşımında şunları söyledi:

“Bu kadar dış açık verip yabancı yatırım da alamadığımız halde neden döviz rezervlerimiz tükenmiyor diye merak ediyorsanız yanıtı aşağıda. Yukarıdaki grafik 'birikimli' yani kümülatif net hata noksanı gösteriyor. Başlangıçtan bu yana toplana toplana gelen miktar. Normalde kaynağı tespit edilemeyen bu miktarın sıfır etrafında dalgalanması gerekirken bizde son 10 yılda sürekli yükselerek 77 milyar dolara ulaşmış.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN