ESMAGÜL KOÇAK
Piyasaları ve yatırımcıları yakından ilgilendiren analizleriyle tanınan ünlü ekonomist Barış Soydan, son yayınında hem altın yatırımcılarını heyecanlandıran hem de faiz ve dolarla ilgili ezber bozan tespitlerde bulundu. Merkez bankalarının gizli bir sinyal verdiğini belirten Soydan, JP Morgan'ın raporuna atıfta bulunarak altın için 6000 dolarlık hedefi ve 2029 yılını işaret etti. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine bu ay başlayacağını ve dolarda "Cuma Operasyonu" adını verdiği ince bir ayar yaptığını açıkladı.
MERKEZ BANKALARI KRİTİK EŞİĞİ AŞTI: İKİ KATINA ÇIKACAK ANLAMINA GELİYOR
Barış Soydan, altın fiyatlarındaki beklentinin arkasındaki en büyük gücün dünya merkez bankaları olduğunu belirtti.
Gizli Sinyal: Soydan, "Dünyadaki merkez bankalarının rezervlerindeki altının payı Euro'yu geçti," diyerek, altına olan kurumsal talebin ne denli arttığını vurguladı.
6000 Dolarlık Hedef: Amerikan yatırım bankası JP Morgan'ın analizini paylaşan Soydan, şok edici senaryoyu şöyle aktardı: "Önümüzdeki birkaç yılda eğer merkez bankalarının rezervlerinin %0.5'i altına dönerse, bu 2029'a kadar ons altını 6000 dolara kadar taşır." Mevcut ons fiyatının 3300-3400 dolar bandında olduğu düşünüldüğünde, bu neredeyse iki katına çıkması anlamına geliyor.

FAİZ İNDİRİMLERİ BU AY BAŞLIYOR: İŞTE MERKEZ'İN PLANI
Piyasaların en çok merak ettiği "Faiz indirimi ne zaman?" sorusuna da yanıt veren Soydan, Borsa İstanbul'daki son rallinin sebebini açıkladı.
İlk Adım Bu Ay: Soydan'a göre, piyasalar Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine bu ay içinde başlamasını bekliyor. Ancak bu indirim, politika faizinde değil, piyasanın fonlandığı fiili faizde (%49) olacak. Merkez Bankası'nın açtığı repo ihaleleriyle bu faizin %46'ya çekilmesi bekleniyor.
İkinci Adım Temmuz'da: Fiili faiz indirildikten sonra, Merkez Bankası'nın Temmuz ayındaki toplantısında bu kez asıl politika faizini (%46) düşürmeye başlaması ve faiz indirim döngüsünü resmen başlatması bekleniyor.
DOLARDA "CUMA OPERASYONU": MERKEZ BANKASI'NIN İNCE AYARI
Barış Soydan, son haftalarda Dolar/TL kurunda Cuma günleri yaşanan belirgin yükselişin bir tesadüf olmadığını, bunun Merkez Bankası'nın bilinçli bir politikası olduğunu belirtti.
Amaç: Perşembe günü Türkiye'ye girip Pazartesi günü yüksek faiz getirisiyle ülkeden çıkan çok kısa vadeli sıcak paranın (carry trade) önüne geçmek.
Yöntem: Cuma günleri doların bir miktar daha fazla yükselmesine izin vererek, bu kısa vadeli yatırımcının "ballı getirisini" törpülemek ve ani para çıkışlarının yaratacağı volatilite riskini (19 Mart'ta İmamoğlu'nun gözaltına alındığı gün yaşanan 42 TL'ye sıçrama gibi) azaltmak.

KÜRESEL GELİŞMELER PİYASALARI NASIL ETKİLEDİ?
Soydan, küresel piyasalardaki iki önemli gelişmeye de değindi. ABD'de enflasyonun beklentilerin altında gelmesinin risk iştahını artırdığını ve doları anlık zayıflattığını, öte yandan ABD Başkanı Trump'ın Çin ile gümrük vergilerinde anlaşıldığını açıklamasının da yine risk iştahını desteklediğini belirtti. Bu iki zıt etkinin birbirini dengeleyerek altın fiyatlarını gün sonunda stabil tuttuğunu ifade etti.
Sonuç olarak Soydan'ın analizi, önümüzdeki dönemin faiz indirimleri ve küresel gelişmelerle hareketli geçeceğini, ancak uzun vadede merkez bankalarının alımlarıyla altının en güçlü yatırım aracı olmaya devam edeceğini gösteriyor.
