Ocak 2023 TEFE TÜFE zam tablosu açığa çıktı! Emekliye en az 5 bin 344 TL aylık müjdesi! Memurun maaşı da sil baştan değişti

Ocak 2023 TEFE TÜFE zam tablosu açığa çıktı! Emekliye en az 5 bin 344 TL aylık müjdesi! Memurun maaşı da sil baştan değişti

Son zammı Temmuz'da alan emeklilerin gözü Ocak'taki artışa çevrildi. Ocak ayından itibaren 9 milyonu aşkın SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zamlarına ilişkin rakamlar ortaya atılmaya devam ediyor. SSK, SGK ve Bağ-Kur emeklileri için en düşük maaş ne kadar olacak? Detaylara haberimizden göz atabilirsiniz…

Emekli ve memur, Ocak ayı maaş zammını sabırsızlıkla bekliyor. Bu kapsamda emekliler ve memurların enflasyon göstergeleri ile zamları arka arkaya açıklandı. Ocak ayının ilk haftasında yayınlanan 6 aylık enflasyon göstergeleri SSK, Bağkur, memur ve emeklilerdeki büyümeyi net bir şekilde gösteriyor. Mevcut temel maaş hesaplamasına göre; Memurlar için en az 10.480 TL, emekliler için en az 5345 TL. Ocak 2023'te emekli olan memurlar için asgari ve azami maaş ne kadar? İşte tablodaki maaş zammı detayları!

emekli maaşları ne kadar olacak?

ENFLASYON FARKI İLE EMEKLİ MAAŞI ZAMMI GELİŞMELERİ

Kasım ayı son enflasyon göstergeleri açıklandı. Enflasyon Kasım ayında %2,88 artarak yıllık %84,39 oldu. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına 5 aylık zam %14.04 oldu.

Temmuz-Kasım enflasyonuna göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin artış oranı %14,05 olurken, memur ve memur emeklilerinin artış oranı %15,11 oldu.

emekli maaşları ne kadar olacak?

Bu doğrultuda en düşük maaş memurlarda 9105 liradan 10480 liraya, emekli memurlarda 6078 liradan 6996 liraya, esnaf emeklisi 4197 liradan 4787 liraya, 2000 yılı öncesi emekli olan SSK'lılar için 4687 liradan 5435 liraya çıkıyor. Kesin oranın belirlenmesi için yalnızca Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanması kaldı.

MEMUR MAAŞLARINA NE KADAR ZAM GELECEK?

Memur maaşlarına 6 aylık enflasyon farkı oranında zam yapılır. Bir önceki artış, Haziran ayı enflasyon açığının açıklanmasıyla Temmuz ayında yapılmıştı. Yani memur maaşları 3 Ocak 2023'te 6 aylık Temmuz enflasyon oranında kalacak ve üzerine %8'lik toplu iş sözleşmesi eklenecek.

emekli maaşları ne kadar olacak?

Ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına Temmuz-Aralık enflasyonuna göre zam yapılacak.

Emekli memurların maaş ve aylıkları, Temmuz ayı toplu iş sözleşmesine yapılan %7'lik artış ile gelecek yılın ilk yarısı için geçerli olan %8'lik toplu iş sözleşmesi zammına göre hesaplanan enflasyon farkı üzerinden belirleniyor.

emekli maaşları ne kadar olacak?

Yıllık enflasyonun baz etkisiyle Kasım ve Aralık aylarında yavaşlaması bekleniyordu. Ancak, Kasım ayındaki düşüş beklenenden daha küçüktü.

Merkez Bankası son enflasyon raporunda yılsonu enflasyon tahminini %65,2 olarak açıkladı. Merkez bankasının tahminini sürdürebilmesi için Aralık ayında aylık enflasyonun %1,75'te kalması gerekiyor. Aralık ayında aylık enflasyon %5 ise yıllık enflasyon %70,5 oluyor. %7 ise yıllık enflasyon oranı %73,7; %10 ise yıllık enflasyon %78,6 olacak.

emekli maaşları ne kadar olacak?

MAAŞ ZAMMI SENARYOLARI

Memur maaşları ve emekli memur aylıklarıysa enflasyon olasılıkları kapsamında şu şekilde artış gösterecek:

Yıllık enflasyon - Maaş artışı

%65,2 %17,13

%70,5 %20,87

%73,7 %23,17

%78,6 %26,62

emekli maaşları ne kadar olacak?

REFAH ZAMMI OLACAK MI?

Özellikle son bir yılda enflasyondaki güçlü ivmelenme nedeniyle ücretlilerin alım gücü zayıfladı. Bir süre önce lobide Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ücret enflasyonunun yarattığı tahribatı ortadan kaldırmak için refahı artırma çalışmaları yapıldığı görüldü.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN