OPEC+ ülkeleri üretimi kısmayı planlıyor: Petrol fiyatlarında yeni zirve tehlikesi

OPEC+ ülkeleri üretimi kısmayı planlıyor: Petrol fiyatlarında yeni zirve tehlikesi

Ukrayna işgalinin ardından dünya genelinde hissedilen enerji krizinin etkileri hafiflemeye başlarken, petrol üreten OPEC+ ülkelerinin üretimi tekrar düşürmeyi planladığı söyleniyor. Muhtemel üretimi düşürme kararının fiyatları yeniden yükseltmesi bekleniyor.

Petrol fiyatlarının varil başına 70 dolara düşmesi ve piyasa analistlerinin arz bolluğunun altını çizmesinden sonra, petrol üreten ülkeler birliği olan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC+) mensuplarının petrol üretim kesintilerini artırarak günlük bir milyon varillik üretimi daha kısabileceği belirtiliyor.

KRİTİK KARAR KÜRESEL FİYATI BELİRLEYECEK

Dünya ham petrolünün yaklaşık yüzde 40'ını pompalayan OPEC+ ülkelerinin vereceği kararın küresel ölçekte petrol fiyatları üzerinde önemli bir etkisi olması beklenirken, İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’a konuşan kaynaklar, nisan ayında sürpriz bir hamleyle duyurulan günde 2 milyon varillik mevcut kesintilere ek olarak kesintilerin günde 1 milyon varil daha artırılacağını belirtti.

OPEC+ ülkelerinden bakanların bugün ve yarın Avusturya’nın Viyana kentinde kritik toplantılar yapması beklenirken, günlük üretimde kesintilerin masada olduğu söyleniyor. Kesintiler onaylanırsa, üretimde azaltma küresel talebin yaklaşık yüzde 4,5'ine ulaşacak.

TARAFLAR BİRBİRİNİ 'SUÇLUYOR'

Batılı ülkeler, örgütü petrol fiyatlarını manipüle etmek ve yüksek enerji maliyetleri yoluyla küresel ekonomiyi baltalamakla suçlarken, OPEC yetkilileri, Batı'nın son on yılda para basarak enflasyonu artırdığını ve petrol üreten ülkeleri ana ihracatlarının değerini korumak için harekete geçmeye zorladığını söyledi.

Toplantı için Viyana’ya ulaşan Irak Petrol Bakanı Hayan Abdel-Ghani, "Küresel petrol piyasasında daha fazla denge ve istikrar sağlamak için herhangi bir karar almaktan asla çekinmeyeceğiz" dedi.

Nisan ayındaki sürpriz üretim kesintisi, petrol fiyatlarının varil başına yaklaşık 9 dolar artışla 87 doların üzerine çıkmasına neden olmuş, ancak küresel ekonomik büyüme ve taleple ilgili endişelerin baskısı altında hızla geri çekilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN