Ormandan bedavaya toplayıp paraya para demiyorlar! Aylık kazançları dudak uçuklatıyor: Tam 58 bin TL

Ormandan bedavaya toplayıp paraya para demiyorlar! Aylık kazançları dudak uçuklatıyor: Tam 58 bin TL

Kırıkkale'nin ormanlarına kurdukları çadırlarda yaşayan mevsimlik işçiler, ormandan topladıkları meşe odunundan ürettikleri mangal kömürüyle para kazanıyorlar. 1 sezon boyunca 25 ton üretimi yapılan kömürün tonu ise 14 bin TL'den satışa çıkıyor...

Ekmek parası için Diyarbakır'dan Kırıkkale Sulakyurt ilçesine gelen Mardinli Hekimoğlu ailesi, meşe odunundan mangal kömürü üreterek para kazanıyor.

"Torlukçular" olarak da tanınan üreticiler, sabah erken saatlerde odun kesmek için ormana giderek mesaiye başlıyor, traktöre yükledikleri odunları ocakların yer aldığı alana getiriyor. Orman İşletme Müdürlüğü'nce uygun görülen bölgelerden kesilen meşe odunları boyutlarına göre ayrılıp, koni şeklinde dizildikten sonra üzerine saman ve toprak atarak kapatılıyor.

h-15-1.jpg

TONU 14 BİN LİRADAN SATILIYOR

Ortalama 400 ila 500 derece ısıya dayanıklı olan odunlar zahmetli işlemlerin ardından kömür halini alıyor. Kömürlerin kül olmaması içinse işçiler 24 saat nöbet tutuyor. Bir sezon boyunca 25 tona yakın kömür üretimi yapılıyor. Mangal kömürünün tonu ise 14 bin TL'den toptancıya satılıyor.

h-15-2.jpg

OLUŞUMU 20 GÜN SÜRÜYOR

Kömür üreticisi Mehmet Bekir Hekimoğlu kömürün oluşum süreciyle ilgili, "Bir ocakta kömürün oluşumu 20 güne kadar sürüyor. Daha sonra ateşi sönsün diye naylon çekiyoruz. 4 gün beklettikten sonra çıkartıyoruz kömürleri. Çuvalladıktan sonra alıcı bulursak satıyoruz. Bir sezonda 25 ton kömür üretiyoruz. Tonu ise en fazla 14 bin liradan satılıyor" ifadelerini kullandı.

h-15-3.jpg

"SADECE AÇ KALMIYORUZ"

Sabaha kadar ocakların başında nöbet tuttuklarını söyleyen mevsimlik işçilerden Rıdvan Hekimoğlu da, "Sabahtan akşama kadar rezillik çekiyoruz. Yaptığımız iş göz önünde. Topraklaması, budaması, yakması, kesmesi her biri birbirinden zor. Ama başka bir mesleğimiz olmadığı için bu işi yapıyoruz. Eskiden bize kâr bırakıyordu, şimdi ise sadece aç kalmıyoruz. Sabaha kadar nöbet tutuyoruz. Bir-iki saat yatıyoruz, tekrar kalkıyoruz ve çalışmaya başlıyoruz. Nöbet tutmazsak kül olur gider. Mecburen katlanıyoruz" sözleriyle yaptıkları işin ne kadar zor ve zahmetli olduğunu anlattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN