Türkiye otomotiv endüstrisi temmuz ayında ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 oranında artırarak 3 milyar 838 milyon dolarlık rekor bir seviyeye ulaştı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, bu performansla otomotiv sektörü, ülke ihracatından yüzde 15,4’lük pay alarak temmuzda da liderliğini sürdürdü.
Yılın ilk yedi ayında sektörün toplam ihracatı ise yüzde 15 artışla 23 milyar 822 milyon dolara ulaştı.
TEDARİK ENDÜSTRİSİ İLK SIRADA, BÜYÜMENİN MOTORU ALMANYA
Sektörde en yüksek payı yine Tedarik Endüstrisi aldı. Bu alandaki ihracat temmuzda 1 milyar 363 milyon dolar olarak gerçekleşti. Tedarik ürünlerinde en fazla ihracat Almanya’ya yapılırken, bu ülkeye gönderimler geçen yıla göre yüzde 17 arttı. Fransa, ABD, İtalya, Birleşik Krallık ve Romanya gibi diğer büyük pazarlarda da çift haneli artışlar yaşandı. Buna karşın Rusya’ya ihracat yüzde 50 oranında azaldı.
BİNEK OTOMOBİLDE DİKKAT ÇEKEN ARTIŞLAR VE DÜŞÜŞLER
Binek otomobil ihracatı temmuzda yüzde 4 artarak 1 milyar 204 milyon dolara yükseldi. En büyük pazar olan Fransa’ya ihracat yüzde 11 arttı. Almanya, Slovenya, Hollanda ve Fas gibi ülkelere yönelik gönderimlerde dikkat çekici artışlar görülürken, Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya gibi pazarlarda düşüş kaydedildi.
OTOBÜS VE ÇEKİCİLERDE PATLAMA GİBİ ARTIŞLAR
Otobüs, minibüs ve midibüs ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 124 artarak 318 milyon dolara ulaştı. Bu alanda Almanya’ya yapılan ihracat yüzde 898 gibi olağanüstü bir oranda artış gösterdi. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda da benzer bir ivme görüldü; Almanya’ya ihracat yüzde 679 artarken, İspanya’ya yüzde 196, Fransa’ya ise yüzde 177 artış kaydedildi.
Çekici ihracatında ise yüzde 260 gibi rekor düzeyde bir artış yaşandı ve toplam 223 milyon dolarlık gönderim gerçekleşti. İspanya, Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa bu kategoride en yüksek artış görülen ülkeler arasında yer aldı.
AVRUPA PAZARINA GÜÇLÜ BAĞLANTI DEVAM EDİYOR
Temmuz ayında Avrupa Birliği ülkelerine yönelik ihracat, yüzde 34 artarak 2 milyar 728 milyon dolara ulaştı. AB ülkeleri, toplam otomotiv ihracatında yüzde 71’lik payla yine açık ara ilk sırada yer aldı. Almanya, temmuz ayında 639 milyon dolarlık ihracatla Türkiye otomotiv sektörünün en büyük pazarı oldu. Bu ülkeyi 429 milyon dolarla Birleşik Krallık, 427 milyon dolarla Fransa izledi.
UZAKDOĞU VE AFRİKA’DA BÜYÜK SIÇRAMA
Ülke grubu bazında bakıldığında, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi’ne ihracat yüzde 14, Afrika ülkelerine yüzde 47, Orta Doğu’ya yüzde 19, diğer Amerikan ülkelerine yüzde 25, Uzakdoğu’ya ise dikkat çeken şekilde yüzde 115 arttı. Ancak Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yapılan ihracat yüzde 27 azaldı.
