Otomotivde kasım rekoru: İşte en çok satan 4 model...

Otomotivde kasım rekoru: İşte en çok satan 4 model...

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarının kasım ayı karnesi belli oldu. Otomotiv pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60,8 artışla rekor seviyeye çıkarak 1 milyon 73 bin 982 adet olarak gerçekleşti. Yıl sonu kampanyaları, indirimler ve kredilerde sunulan düşük faizler vatandaşların ilgisini sıfır araçlara çekti. Uzmanlar araç fiyatlarının hem sıfır hem de ikinci elde maliyetler seviyesine kadar düştüğünü belirtiyor. İşte kasımda en çok satan 4 model...

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2023 yılının bitiminde geçen yılın kasım ayına göre rekor seviyeye yükseldi. Yüksek kredilerde sunulan düşük faizli avantajlar ve indirim kampanyaları vatandaşların dikkatini sıfır araçlara yoğunlaştırdı.

Milliyet'te yer alan habere göre, İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, otomotiv sektörünün kasım satışlarını değerlendirerek şu ifadeleri kullandı:

“Otomotiv sektöründe ocak-kasım dönemine dair açıklanan veriler doğrultusunda otomobil ve hafif ticari pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 61 büyüyerek 1 milyon 73 bin 982 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları özelinde incelendiğinde büyüme yüzde 66.2 olarak kayda geçerken, hafif ticari olarak incelendiğinde ise satış adetlerinin yüzde 43,7 oranında arttığı kayda geçti. 2023 yılı başlarında piyasanın dinamikleri ve genel seyri bizlere 1 milyon seviyesinin rahatlıkla aşılacağının işaretlerini veriyordu."

'İLERİKİ DÖNEMDE BÜYÜMEDE DÜŞÜŞLER GÖREBİLİRİZ'

Bir milyon seviyesinin aşılarak beklentileri karşıladığını söyleyen Ertemel, "Haziran aylarında başlayan daralma sebebiyle 2023 yılı başında beklenen satış adetlerinin bir miktar altında olarak kapanacaktır. Geçmiş birkaç yıl içerisinde hiç kesilmeden ve artarak devam eden talep sıfır pazarında 2023 Eylül, ikinci el pazarında ise 2023 Haziran ayında azalmaya başladı. Yüksek mevduat oranları, krediye erişimde yaşanan zorluklar azalan talebin başlıca faktörleri arasında. Açıklanan verilerde yılın ilk yarısında var olan yüksek talebin etkilerini görüyoruz. İçinde bulunduğumuz aylarda talep daha düşük olduğundan ileriki dönem verilerinde büyüme oranlarında bir miktar düşüşler görebiliriz." diye konuştu.

İŞTE EN ÇOK SATAN 4 MODEL

Sıfır araçlarda yapılan cazip indirimlerin ve yüksek oranlı kredi ortamında sunulan düşük faizli kredilerin, otomobil satın almak isteyen vatandaşların ilgisini sıfır araçlara çekmede etkili olduğunu söyleyen Ertemel, kasım ayında en çok satan modelleri şu sözlerle sıraladı:

"Yıl sonu kampanya ve indirimlerin en cazip olduğu ay genellikle kasım veya Aralık aylarıdır. Kasım ayında sunulan cazip indirimlerin reel tüketiciler tarafından ilgi çekmesi sebebiyle otomobil ve hafif ticari pazarı bir önceki yılın kasım ayına göre yaklaşık yüzde 40 artarak, kaydedilen en iyi ikinci kasım ayı olarak tarihe geçti. Bu ayda C segment sedan aile otomobili olan Fiat Egea Sedan ve Crossover olan Egea Cross en çok satan otomobiller arasında. B Segment Hatcback araç olan Renault Clio ve aynı markaya ait C segment Megane en çok satan otomobiller arasında göze çarpıyor."

'İKİNCİ ELDE DE C SEGMENT ÇOK RAĞBET GÖRDÜ'

Otomotivin hem sıfır hem ikinci el kanadında genel bir daralma söz konusu olduğunu belirten Ertemel, "İkinci el piyasasında da fiyatların bir miktar gerilemesi, tercihini ikinci el araçtan yana kullanan vatandaşlarımız için fırsatlar sunuyor. Piyasamızda genel bir daralma olsa da, yeni fiyatlardan araç almak isteyen ve tercihini ikinci el araçtan yana kullanan vatandaşlarımız bu dönemin sunduğu fırsatlardan yararlanarak otomobil alışverişlerini gerçekleştiriyorlar. İkinci el pazarında da C segment otomobiller en çok rağbet gören araçlar arasında ilk sırada yer alıyor." ifadelerini kullandı.

ARAÇ FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Ertemel, 'Otomobil fiyatları düşer mi ve fiyatların seyri ne olur?' sorusuna şu sözlerle yanıt verdi:

"Maliyetler, artan kur ve enflasyon göz önünde bulundurulduğunda, otomobil fiyatları daha fazla düşmeyecektir. Hem sıfırda hem de ikinci elde sağlanabilecek en uygun fiyat seviyesindeyiz. Zira düşen fiyatlar maliyetler seviyesine kadar gelmiş durumda. Önümüzdeki aylarda 2023 stoku bulunan araçlarda kampanyalar sürerken, stoku azalan ya da biten araçlarda bir miktar fiyat artışları görebiliriz. Sıfır fiyatlarında yükselme olduğu takdirde, ikinci el pazarında da paralel yükselişler olacaktır. Dolayısıyla otomobil almak isteyen vatandaşlarımız bu dönemin sunduğu cazip fiyat ortamından faydalanarak tercihlerine göre sıfır ve ikinci el otomobil alabilirler."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN