'Özel'de bu hastalık bitmiyor

'Özel'de bu hastalık bitmiyor

Sayıştay’ın SGK raporu, özel hastanelerin yaptığı vurgunun çarpıcı boyutunu ortaya koydu. Yalnızca check-up usulsüzlüğü üzerinden SGK bir yılda 35 milyon lira zarara uğratıldı. Ölüler tedavi edilmiş gibi gösterilip ödeme yapıldı. Yıllardır önüne geçilemeyen ‘kronik sorun’ etkin ve kağıt üzerinde kalmayan bir denetim sisteminin zorunlu olduğunu gösterdi.

Sayıştay, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2018 yılı denetim raporunu yayınlamasının ardından tespit edilen usulsüzlükler ‘pes’ dedirtti. Gazete Duvar’dan Bahadır Özgür’ün aktardığına göre, vertigo hastasına doğum faturası kesildi, vefat edenlere tedavi yapıldı. Kanser teşhisinin abartılı faturaları ve ameliyat malzemelerindeki dudak uçurtan rakamlar Sayıştay raporunda paylaşıldı. 2012 yılında online sisteme geçilerek şişirilmiş faturaların son bulacağı dile getirilmişti. SGK tarafından yapılan açıklamada o dönem şu sözlerin sarf edildiği köşe yazısında şöyle anlatılmış: “Sitemizde listeyi yayınlayarak, vatandaş soyulma, şu ameliyatın ücreti şudur diyeceğiz.” Fakat aktarılanlara ve rapora göre, faturaların iyice şişmanladığı görülüyor.

19-09/26/masn.png

Sayıştay raporuna göre, tarama amaçlı muayene ve işlemleri ve check-uplar Sağlık Uygulama Tebliği’ne (SUT) aykırı bir şekilde faturalandırılmış. Sayıştay, tarama amaçlı muayene işlemlerinin SGK’ya fatura edilemeyeceğini açıkça ifade ederken, durum aslında bambaşka. 2018 yılında bazı sağlık kurumları tarafından periyodik şekilde, aynı gün içerisinde, farklı takip numaraları üzerinden, farklı branşlarda muayene yapıldığını, benzer tanılar üzerinden bunun da SGK’ya fatura edildiği tespit edildi. Öyle ki bazı sağlık tesisleri aynı gün içinde 170 farklı hastaya genel cerrahi, göğüs hastalıkları, kalp damar cerrahisi, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, iç hastalıkları, göz hastalıkları, kardiyoloji gibi birçok branşta işlem yapmış. Bunun yıllık maliyetiyse 35 milyon 384 bin 396 lira olarak raporlarda yerini almış

Sayıştay’ın ifade ettiğine göre, birçok işlem de birbiriyle uyuşmuyor. Bunların başında hastalara konulan tanılar ve ameliyat bilgileri ile faturaları var. Hatta bazı durumlarda hastaya konulan tanı ve yapılan tedavi ile SGK’ya kesilen fatura arasında büyük uçurumlar bulunuyor. Hastaya vertigo veya üst solunum yolları enfeksiyonu tanısı konulmuşken, kesilen faturada sezaryen ve normal doğum işlemi yazılmış. Danıştay söz konusu faturadaki kimlik bilgisine baktığında böyle bir doğumun olmadığını vurguluyor. Özel hastane pahalı olan doğumu faturada göstermiş.

TEKNOLOJİ GELİŞTİ TATİLDEKİ DOKTORLAR AMELİYAT YAPABİLİYOR

Bir diğer dikkat çeken usulsüzlük ise doktor mesaileri üzerinden gerçekleşmiş. Sayıştay raporuna göre, özel hastanede görev yapan doktorların hastalık veya doğum hali nedeniyle raporlu olduğu ve geçici iş göremezlik ödeneği aldığı tarihlerde, aynı zamanda ameliyata girdikleri tespit edilmiş. Sırf bu yöntemle SGK’ya 2 milyon 634 bin 261 TL fatura kesilmiş. İzinli olan doktorlar da ameliyata giremeye başlamış. Tatildeyken ameliyat yapmış, tedavi hizmeti sunmuş görünen doktorlar için kesilen faturanın tutarı da 3 milyon 742 bin 847 TL.

HASTA TEK ÖDEME ÇİFT

Kanser hastalarına sunulan teşhis işlemleri üzerinden de reçete oldukça kabarık. Yasaya göre kamu hastaneleri, onkoloji PET hizmetini ‘global bütçe sistemi’ içerisinde sunmak zorunda. Ancak Sayıştay, onkolojik PET işlemlerinin özel sağlık kurumları üzerinden ayrıca faturalandırıldığına dikkat çekiyor. Kamu hastanelerinin onkoloji servislerinde tedavisi başlatılan 16 bin 424 hasta, kamu hastanelerindeki muayenelerini takip eden 10 gün içerisinde bir özel hastanede daha aynı işlemi yaptırmış ve bu kuruluşlarda muayene girişi dışında başka bir işlem görünmüyor. Bu şekilde kamu hastanelerine ödeme yapılırken, aynı işlem için bir de özel hastanelere ödeme yapmış.

ÖLÜLERE BİLE FATURA KESİLMİŞ

Ameliyat malzemeleri tarafında da Sayıştay raporu dudak uçuklatıyor. Ortopedi ve travmatolojide ameliyat olmuş bir hasta için 1 adet Femoral Stem kullanıldığı belirtilmiş olmasına rağmen, faturalandırılan sayı 48 adet. Ortalama olarak 1 adet malzeme için 2 bin 215 TL ödenmesi gerekirken, ameliyatı yapan tesise 106 bin TL ödeme yapılmış. Başka bir hasta için 2 adet diz primer tibial komponent kullanıldığı belirtilmiş. Ama fatura 48 adet üzerinden kesilmiş. Böylece bin 378 TL ödeneceği yerde kuruma 66 bin TL para yatırılmış. Benzer örnekler bir araya geldiğinde SGK’ın 21 bin 250 liralık ödemesi tam 950 bin liraya ulaşmış. Özel hastanelerin vefat edenleri de unutmamış. Raporda verilen örneğe göre, 2018 yılında 411 sigortalıya, ölüm tarihinden sonra sağlık tesislerince 956 bin 166 liralık hizmet verilmiş.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN