Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan 22 Temmuz – 5 Eylül haftasına ilişkin menkul kıymet ve döviz mevduatı verileri, piyasalarda yurt içi ve yurt dışı yatırımcılar arasında belirgin bir ayrışma olduğunu ortaya koydu. Yabancı yatırımcılar hisse senedi ve devlet tahvillerinde net satış pozisyonu alırken, yurt içi yerleşiklerin döviz birikimlerini artırmaya devam ettiği gözlemlendi.
TCMB'nin haftalık olarak yayımladığı verilere göre, yurt dışında yerleşik kişilerin Türk varlıklarına olan ilgisinde zayıflama devam etti. Buna karşılık, yurt içindeki bireysel ve kurumsal yatırımcıların döviz tevdiat hesaplarındaki (DTH) artış eğilimi güçlenerek sürdü.
YABANCI YATIRIMCIDAN HİSSE VE DİBS'TE YÜKLÜ SATIŞ
Verilerin kapsadığı hafta içerisinde, yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'daki pozisyonlarını azalttığı görüldü. Yurt dışında yerleşik kişiler, söz konusu dönemde toplam 523,2 milyon dolarlık net hisse senedi satışı gerçekleştirdi. Bu satışların ardından yabancıların toplam hisse senedi stoku 32 milyar 426,1 milyon dolar seviyesine geriledi.
Yabancıların çıkışı, borçlanma senetleri piyasasında daha da belirgindi. Devlet İç Borçlanma Senetleri'nde (DİBS) farklı kalemlerde yapılan işlemlerin tamamı net satışla sonuçlandı:
DİBS (Kesin Alım): Yabancılar bu kalemde 785,1 milyon dolarlık net satış yaptı. Toplam DİBS stoku ise 14 milyar 483,9 milyon dolar olarak kaydedildi.
DİBS (Teminat ve Ters Repo): Teminat olarak tutulan DİBS'lerde 1 milyar 128,2 milyon dolarlık ve ters repo işlemlerinde 29,9 milyon dolarlık net satış daha gerçekleşti.
Özel Sektör İhraçları: Genel yönetim dışındaki sektörlerin ihraçlarında ise 7 milyon dolarlık sınırlı bir net satış yapıldı.
YURT İÇİ YERLEŞİKLERİN DÖVİZ MEVDUATINDA GÜÇLÜ ARTIŞ
Yabancı yatırımcıların Türk lirası varlıklardan çıkış yaptığı aynı dönemde, yurt içi yerleşiklerin döviz birikimlerini artırma eğilimi dikkat çekti. Verilere göre, yurt içi yerleşiklerin toplam döviz mevduatı 5 milyar 438,84 milyon dolar gibi güçlü bir artışla 198 milyar 84,41 milyon dolara yükseldi.
Bu artışın detaylarına bakıldığında;
Gerçek Kişilerin (Bireysel) döviz mevduatı 3 milyar 249,27 milyon dolar artarak 122 milyar 611,87 milyon dolara ulaştı.
Tüzel Kişilerin (Kurumsal) döviz mevduatı ise 2 milyar 189,85 milyon dolar artışla 76 milyar 172,54 milyon dolar seviyesine çıktı.
