Piyasalar tepetaklak oldu! Faiz kararı sonrası dolar, altın, euro zirveyi gördü!

Piyasalar tepetaklak oldu! Faiz kararı sonrası dolar, altın, euro zirveyi gördü!

Son dakika haberine göre, Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında gram altın fiyatı, dolar/TL kuru ve borsa yatırımcıların yakın takibinde. Merkez Bankası, 27 ayın ardından ilk kez faizleri yüzde 15 seviyesine yükselterek bir hamle yaptı. Bu gelişme, 23 Haziran Cuma günü Kapalıçarşı'da güncel döviz kurlarıyla gram, çeyrek altın ve Cumhuriyet altını fiyatlarının rekor seviyelere çıkmasına neden oldu. Piyasalar, faiz kararına nasıl tepki verdi, detaylar haberimizde...

Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanı Hafize Gaye Erkan yönetimindeki TCMB, önemli bir adım atarak 27 ayın ardından faizleri artırdı. Haziran 2023 faiz kararı açıklandı ve politika faizi yüzde 8,50'den 650 baz puanlık bir artışla yüzde 15 seviyesine yükseltildi. Bu karar sonrasında altın, dolar ve borsa piyasalarında ilk tepkiler gözlendi.

ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Jerome Powell'ın Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmada daha yüksek faizlere işaret etmesi, ons altın fiyatlarını negatif etkiledi. Ons altın, Powell'ın açıklamalarıyla birlikte 17 Mart'tan bu yana en düşük seviyeyi görerek 1918 dolara kadar geriledi.

Gram altın fiyatı da son zamanlarda 1505 TL civarında seyreden tarihi zirvesinden geri çekildi. Dün 1472 TL'ye kadar yükselen gram altın, Merkez Bankası faiz kararının ardından yaklaşık yüzde 4'lük bir artışla 1523 TL seviyesini aşarak yeni bir rekor kırdı. Aynı dönemde çeyrek altın 2513 TL, Cumhuriyet altını ise 10.168 TL seviyesinde alıcı buldu.

Dolar/TL kuru, seçimler öncesinde artan belirsizlik ve kurda yaşanan baskının etkisiyle yükselişe geçmişti. Ancak faiz kararı sonrasında dolar/TL kuru Kapalıçarşı'da yüzde 4'ün üzerinde bir yükselişle 24,63 seviyesini gördü ve yeni bir rekora imza attı. Euro ise 27 lirayı aşarak tarihi zirvesini güncelledi.
faiz

Borsa İstanbul'da ise BIST 100 endeksi, faiz kararı sonrasında değer kazancını yüzde 2'nin üzerine çıkararak 5241 puana yükseldi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, piyasalardaki rekorlar hakkında yatırımcılara dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Memiş, düşüşlerin devam etmeyeceğini belirtirken, dolar için 24-25 lira seviyelerini beklediğini ifade etti. Borsa İstanbul 100 endeksinde ise pozitif beklentilerini korudu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları artış gösterirken, krediler ve mevduat da yükseldi. Takipteki alacaklar da bir miktar artış kaydetmiştir. TCMB'nin brüt rezervleri 3 milyar dolar artarak net rezervlerin pozitif bölgeye geçmesini sağlamıştır.

Son dakika gelişmeleri bu şekildedir. TCMB'nin faiz kararı piyasalarda hareketlilik yaratmış ve altın, dolar ve borsa üzerinde etkileri görülmüştür. Uzmanlar ise piyasaların gelecekteki yönelimini değerlendirirken dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulunmuşlardır. Piyasaların yakından takip edilmesi önem taşımaktadır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN