Rakamlar vahameti ortaya koydu: Bireysel kredilerde çifte rekor

Rakamlar vahameti ortaya koydu: Bireysel kredilerde çifte rekor

Yüksek faize rağmen bireysel kredilerde peş peşe rekorlar kırılıyor. Vatandaşların kredi talepleri her geçen gün artıyor. Bireysel kredi kullanımı Mayıs'ta geçen yıla göre yüzde 33 artarak 906 milyar lirayla zirveye ulaştı. Kredi kullanan kişi sayısı ise 34,5 milyon ile rekor kırdı. Bireysel kredilerin yüzde 46'sını ihtiyaç kredileri oluştururken, faize rağmen kredi taleplerinin sürekli artması ekonomide yeni sorunlara neden olmasından endişe ediliyor.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, Mayıs itibariyle toplam krediler geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,3 artarak 4 trilyon 50 milyar liraya ulaştı.

Bireysel krediler de yüzde 33 artışla 906 milyar liraya yükseldi. Bireysel kredilerde en büyük hacmin, en yüksek faiz oranıyla kullandırılan ihtiyaç kredilerinden oluşması dikkat çekti. Takipteki krediler hariç, son bir yılda bireysel kredi kullanan sayısı 1,7 milyon kişi artarak 34,5 milyona çıktı. Ortalama kredi bakiyesi 26,2 bin liraya yükseldi.

Dünya'nın haberine göre, geçen yıl pandemi döneminde parasal genişleme adımları kapsamında düşük kredi faizleri ile bireysel kredilerde de hızlı bir artış yaşandı. Fakat normalleşme ile birlikte parasal sıkılaştırma adımları başladı. Böylece faiz de yükselmeye başladı, buna rağmen bireysel kredi talebinde artışı durdurulamadı.

MERKEZ'İN DE GÜNDEMİNE GİRDİ

İhtiyaç kredi faizinin yüzde 23,66'ya, taşıt kredi faizinin yüzde 22,39'a, konut kredisi faizinin yüzde 17,84'e çıktığı Mayıs ayında bireysel krediye talebin hızlı artışının sürmesi Merkez Bankası'nın da gündemine geldi. Temmuz başında ise talebi yavaşlatabilmek için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) makroihtiyati önlemleri hayata geçirdi.

36 MİLYON İLE ZİRVE YAPTI

Ancak önlemler öncesinde TBB verilerine göre, bankalardan kullanılan bireysel kredi miktarı 869 milyar liraya, finansman şirketlerinden kullanılan kredi miktarı ise 36,8 milyar liraya yükseldi. Böylece toplam bireysel kredi 906 milyar lira oldu.

Banka ve finansman şirketlerinden bireysel kredi kullanan kişi sayısı da geçen yılın Mayıs ayına göre yüzde 5,25 artarak 34 milyon 536 bine çıktı. Bankalardan bireysel kredi kullananların sayısı da 34 milyon 165 bin ile zirve yaptı.

İHTİYAÇ KREDİSİNE EN YÜKSE FAİZ

TBB verilerine göre, ihtiyaç kredileri toplam bireysel kredilerin yüzde 46'sını oluşturdu. Geri kalan yüzde 31'ini konut, yüzde 17'sini kredi kartları ve yüzde 5'i taşıt kredileri olarak sıralandı. İhtiyaç kredi faizi de Mayıs'ta yüzde 23,66 seviyesinde.

Tüm bireysel krediler arasında ihtiyaç kredi faizi en yüksek oran olarak da öne çıktı. Faiz hafif de olsa Haziran'da yüzde 23,37’ye, Temmuz'da yüzde 23,31’e geriledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN