Rezervleri eksiye düşen MB'den dikkat çeken hamle: BOTAŞ'a rekor dolar satışı

Rezervleri eksiye düşen MB'den dikkat çeken hamle: BOTAŞ'a rekor dolar satışı

Merkez Bankası'nın, Kasım ayında BOTAŞ'a rekor seviyede döviz sattığı öğrenildi. Ekonomistler, bu satıştan önce 2021'de yalnızca iki kez BOTAŞ'a döviz satışı yapan Merkez Bankası'nın mevcut rezervinin -47 milyar dolar olduğunu ileri sürmüştü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kasım ayında BOTAŞ'a 2,2 milyar dolarlık dövizle rekor satışını gerçekleştirdi. TCMB, 2021 yılında BOTAŞ'a sadece Haziran ayında 269 milyon dolarlık ve Ekim'de 258 milyon dolarlık döviz satışı yapmıştı. Son zamanlarda ekonomistlerin, TCMB'nin mevcut rezervinin -47 milyar dolar olduğunu iddia etmesi epey ses getirmişti.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Aralık 2014 tarihinden bu yana BOTAŞ'a döviz satışı yapan TCMB'nin, BOTAŞ'a 2015-2020 yılı arasında toplam döviz satışı ise 45 milyar doları bulmuştu. TCMB'nin verilerine göre, 2021'in Ocak ayında 6 yılın ardından ilk kez BOTAŞ'a döviz satışı yapılmamıştı.

AĞBAL 'BOTAŞ'A DÖVİZ SATIŞINI AZALTACAĞIZ' DEMİŞTİ

2020 yılında hızla azalan rezervleriyle gündeme gelen TCMB, Naci Ağbal'ın yönetime geçmesinin ardından rezervleri artırma stratejisine odaklanmıştı. Ağbal, Aralık ayında ilk kez kameraların karşısına geçtiği Para ve Kur Politikası metninin sunumunda bu sinyali vermişti. BOTAŞ'a döviz satışlarının azaltılacağı Ağbal'ın açıkladığı 2021 Para ve Kur Politikası metninde belirtilmişti.

Metinde, "Enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB tarafından piyasa koşullarına göre doğrudan karşılanabilecektir. Bu kapsamda piyasa şartları elverdiği sürece döviz satım tutarı kademeli olarak azaltılabilecektir" ifadeleri yer almıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN