Merkez Bankası dolara müdahale eder mi?

Merkez Bankası dolara müdahale eder mi?

Haftaya yükselişle başlayan dolar 13,70 seviyelerinde işlem görüyor. Merkez Bankası faiz indirim politikasını Aralık için yapmayacağını deklare ederken 14 TL eşiği için doğrudan müdahale yaparak döviz satıp satmayacağı merak ediliyor.

Döviz kurlarındaki yükselme eğilimi haftanın ilk gününde devam ediyor. Dolar 13,70 TL seviyelerinde seyrederken, euro ise 15,50'lerde işlem görüyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), doların 14 TL'yi görmesi ile birlikte geçtiğimiz günlerde iki defa rezervlerden döviz satımı yapmıştı. Kurdaki artışla birlikte yeni bir müdahale olabilir mi sorusu gündeme gelirken Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, 16 Aralıkta gerçekleştirilecek PPK toplantısında faiz oranının sabit tutulacağı sinyali verdi.

Merkez Bankası'nın müdahaleleri 7 yılın ardından ilk kez yaşanırken mevcut brüt rezervin 128. 4 milyar dolar civarında olduğu açıklansa da ekonomistlerin değerlendirmelerine göre döviz, altın ve swap borçları hesaplanınca rezervlerin -46.8 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Reuters'ta yer alan döviz satımı ile yapılan analizde de "Türkiye, sahip olmadığı parayı harcıyor" değerlendirmesi yapılarak devalüasyon uyarısı yer almıştı.

Yurtiçi veri gündeminin yoğun olmadığı haftada yarın Kasım ayı Hazine nakit dengesi, Cuma günü TCMB piyasa katılımcıları anketi ve Ekim ayı işsizlik verileri yayımlanacak.

Yurtdışında ise Cuma günü yayımlanacak olan ve ABD'de faizlerin öngörülenden daha erken artırılacağı beklentilerini şekillendirecek olan enflasyon verisi izlenecek.

Reuters ajansına konuşan adının açıklanmasını istemeyen bir analist, “Reel getiri negatif olduğu için faiz indirimi beklentisi devam ettiği sürece TL’nin değer kaybının durmasını bekleyemiyoruz. Piyasa bu bağlamda MB’nin müdahalelerini ve gerçekleştiği seviyeleri izliyor” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN