Ruslar ve Araplar kasa kasa alıyor! Tohumunu Fransa’dan getirip ekmişti: Kiraladığı tarladan servet kazanıyor

Ruslar ve Araplar kasa kasa alıyor! Tohumunu Fransa’dan getirip ekmişti: Kiraladığı tarladan servet kazanıyor

Türkiye’deki havuç üretiminin neredeyse çoğu o ilimizde gerçekleşiyor. 2,2 milyon arazide üretim yapılırken, son birkaç yılda gelişen altyapı ve üretim ekipmanları da oldukça dikkat çekiyor…

Konya Meram’a bağlı Kaşınhanı Mahallesi, Türkiye’deki havuç üretiminin yüzde 70’ini tek başına sağlıyor. Tarım için uygun olan 2,2 milyon arazide bitkisel üretim yapılırken, birkaç yıl içinde altyapı ile üretim ekipmanlarında yaşanan olumlu gelişmeler de havuç üretimini ön plana çıkarmaya başladı.

YILDA ORTALAMA 250 BİN TON ÜRETİM

Yeni Büyükşehir Yasası ile mahalle statüsüne yükselen Kaşınhanı, 80.000 dekarlık arazide yılda yaklaşık 200-250 bin ton havuç üretimi yapıyor.

konyada-havuc-hasadi-1.jpg

HER ŞEY SON TEKNOLOJİ İLE YAPILIYOR

Son teknoloji üretim yapılan Konya’da, hasat süreci devam eden havuç, modern yıkama tesisinde gerekli işlemlerden geçtikten sonra paketlenerek pazara ulaştırılmak üzere yola çıkıyor. Hem fiyatı hem de rekoltesi nedeni ile tercih edilen havuçtaki hasat Mayıs ayında son bulacak.

konyada-havuc-hasadi-2.jpg

VERİM MEMNUN EDİCİ

Kaşınhanı Mahallesi’nde üretilen havuçtan aldıkları verimin mutlu ettiğini söyleyen mahalle muhtarı Mehmet Çetin, "Kaşınhanı havucu birçok ülkeye ihracat yapılıyor. İç pazarda ve yurt dışında oldukça ilgi gören havuçlarımız, başta Romanya, Bulgaristan, Arabistan ve Rusya gibi büyük ülkelere ihracat ediliyor'' ifadelerini kullandı.

konyada-havuc-uretimi.jpg

TOHUMLAR FRANSA’DAN GELİYOR

Havuç tohumlarını Fransa’dan getirdiklerini ve girdi maliyetinin yüksek olduğunu aktaran Çetin, "Geçen yıl havuç tohumlarını 6 bin liradan alıyorduk, üç ayda 2'ye katlayarak tohumun kolisi 10-12 bin lira oldu. Havuç tohumun fiyatının artması girdi maliyetlerini yükseltti. 20 bin liraya kiralık tarla tutuyoruz, 10 bin lirada tohuma para veriyoruz bunun yanı sıra mazot, gübre, su ve eleman gibi diğer ihtiyaçlara da para ödeyince girdi maliyetlerimiz fazlasıyla artıyor. Yani, havuç eken birisinin hemen hemen dönüm başı masrafı 70-80 bin lirayı buluyor'' dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN