Sanayide enerji tüketimi yüzde 20 oranında düşürülebilir

Sanayide enerji tüketimi yüzde 20 oranında düşürülebilir

7-13 Ocak Enerji Verimliliği Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, ülke ekonomisinin enerjide dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye‘nin enerji politikasının temel hedeflerinden birini, enerji verimliliğinin artırılması ve enerji yoğunluğunda düzenli bir düşme eğiliminin yakalanması oluşturuyor.

Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla sektörde enerji verimliliği adına alınabilecek önlemler hakkında bilgi veren Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, “Sanayide yüzde 35 civarında olan nihai enerji tüketiminin verimlilik önlemleri ile yüzde 20 oranına düşürülmesi, bu alandaki öncelikli hedefler arasında yer alıyor. Sanayi kuruluşlarının aldığı son derece basit önlemler dahi ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmaya katkı sağlarken gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmamıza yardımcı oluyor” dedi.

Bakanlığın yetkilendirdiği Enerji verimliliği danışmanlık ve uygulama şirketi olan Enervis, enerji verimliliği uygulamaları ile işletmelerin ulusal ve uluslararası piyasada rekabet gücünü artırıyor.

Kipoğlu, yüksek enerji tüketiminin kaynakların azalmasına sebep olduğu gibi işletmelerin maliyetlerini artırdığına dikkat çekerek, “Türkiye’de elektrik tüketiminin yüzde 40’lık, doğal gaz tüketiminin ise yüzde 26’lık kısmı sanayide gerçekleşiyor. Dolayısıyla bu alanda yapılacak enerji verimliliğini artırıcı faaliyetler hem işverenlerin maliyetlerini hem de enerji ithalatını önemli ölçüde düşürüyor. Temiz üretim stratejisi ile birlikte ham madde ve enerjiyi daha az kullanmak, ekolojik faydalar sağlamanın yanı sıra rekabet gücünü de artırıyor” dedi.

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN 634 PROJE

Demir, çelik, cam, seramik, kağıt, tekstil, gıda, kimya, petrokimya, binalar, ulaşım araçları başta olmak üzere pek çok sektör ve alanda özel verimlilik uygulamaları gerçekleştirdiklerini söyleyen Kipoğlu, “Sanayide enerji verimliği uygulamaları kapsamında bugüne kadar 634 proje geliştirdik. Bu noktada sanayi firmalarının çok ciddi bir tasarruf sağlamalarına destek oluyoruz. Bu projelerin hayata geçirilmesiyle elde edilecek yıllık enerji tasarrufu 130 Milyon TL” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN