Seçim sonrası dolar uçuşa geçti! Kapalıçarşı'da rekor tanımıyor: Borcu olan karalar bağlayacak...

Seçim sonrası dolar uçuşa geçti! Kapalıçarşı'da rekor tanımıyor: Borcu olan karalar bağlayacak...

Türkiye'de seçimlerin tamamlanmasıyla dolar kurunda artış başladı. Daha öncesinde doların 10 lira olacak diyenlere karşı açıklan davalar yer alırken günümüzde dolar 20 liranın üzerine çıkmayı başardı. Sürekli olarak artış gösteren dolar kuru Kapalıçarşı'da rekor üstüne rekor kırıyor. Peki dolar bugün en fazla kaç TL oldu? İşte tüm detaylar...

DOLAR ŞAHLANDI

Türkiye'de yer alan döviz kuru seçim sonrasında hızlı bir şekilde dalgalanmaya başladı. Seçim öncesinde de dalgalanan dolar kuru bugün itibariyle resmen vitesi 5'e çekti. Yeni güne yüzde 0,58 oranında bir yükseliş ile başlayan dolar kuru sabah saatlerinde 20,22 TL seviyelerinden işlem görüyordu.

Pazartesi günü kuru 20,11 TL'den kapatan dolar yeni güne değer kazancıyla borcu olanları sarstı. Dolar kuru her geçen süre içerisinde yükselmeye devam ederken günün öğlen saatlerinde 20 lira 39 kuruşa kadar yükseliş sağladı.

Diğer yandan euro kurunda da hızlı bir yükseliş dikkat çekti. Euro kurunda yüzde 0,45'lik bir artış sonrasında 21,70 seviyesinden işlem görürken sabah seansında euro 21,86 seviyesine kadar yükseldiği dikkatleri çekti. Dolar endeksinin bugün itibariyle 104,4 seviyesine kadar gelmesiyle son 2,5 ayın zirvesine yerleşti.

dolar-3k3h.webp

ABD BORÇ LİMİTİ

Son aylarda ABD'de yaşanan borç limit krizi ile birlikte küresel anlamda piyasaların odak noktasında yer alıyor. Konuda yer alan belirsizlik ise risk iştahında azalmaya sebep olduğu dikkat çekiyor. ABD'de yaşanan borç limitinin artırılması sonucunda prensip anlaşmasının sağlanması halinde bürokratik sürecin kısıtlı sürede halledilip halledilmeyeceği riski algıyı güçlü bir hale getiriyor.

1624512065-17-phonoteka-org-p-denezhnie-oboi-krasivo-18.jpg

DOLAR ARTIŞINDAKİ NEDENLER!

  1. Eğer bir ülkede dolar talebi artarsa, doların değeri yükselir. Talep, bir ülkedeki yatırımcıların veya tüketicilerin dolar satın alma isteğidir. Eğer dolar talebi, ABD'ye olan ticaret açığı, yatırımcıların güvenli liman olarak doları tercih etmesi veya diğer sebeplerle artarsa, dolar kuru yükselebilir.

  2. Faiz oranları, bir ülkenin para politikasının bir parçasıdır ve dolar kuru üzerinde etkili olabilir. Eğer bir ülkenin faiz oranları yükselirse, yatırımcılar o ülkenin para birimine olan talebi artırabilir. Bu da yerli para biriminin değer kaybetmesine ve dolara olan talebin artmasına yol açabilir.

  3. Bir ülkede ekonomik istikrarsızlık, yerli para biriminin değerini olumsuz etkileyebilir ve dolar kurunu yükseltebilir. Örneğin, siyasi belirsizlik, ekonomik dengesizlik, yüksek enflasyon, borç krizi gibi faktörler dolar kurunu artırabilir.

  4. Küresel ekonomik faktörler de dolar kurunu etkileyebilir. Örneğin, ABD'nin para politikası, küresel finansal piyasalardaki gelişmeler, ticaret savaşları, jeopolitik gerilimler gibi faktörler dolar kurunu etkileyebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN