Sicil affı ne zaman çıkacak? Kara listedekilerin beklediği haber

Sicil affı ne zaman çıkacak? Kara listedekilerin beklediği haber

Bankaların kara listelerine giren vatandaşlar meclisten gelecek iyi haberleri bekliyor. Milyonlarca vatandaş borcunu ödeyemediği için bankaların kara listelerine girdi. Bu sicil affı için Meclise kanun teklifi çevrildi. Peki sicil affı çıkacak mı, kimler yararlanacak? İşte konuyla ilgili detaylar…

 

Geçtiğimiz günlerde İYİ Parti vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi ve kara listeden çıkmaları için meclise bir kanun teklifi verdi. Kara listede olan milyonların gözü de meclisten çıkacak karara çevrildi. Peki sicil affı çıkar mı, esnaf, vatandaş bu aftan nasıl yararlanır? Konunun detayı haberimizde…

SİCİL AFFI NEDİR?

Bankalara borcu olan, şu veya bu nedenlerle borcunu ödeyemeyip bankaların kara listesine giren vatandaşların borçlarını 6 ay içerisinde ödemeleri durumunda çıkacak olan sicil affından yararlanacak ve ismi kara listeden çıkacak. Bununla birlikte hali hazırda borcu olmayan ancak daha önceleri belli sebeplerle bu kara listede ismi olan vatandaşların da ismi listeden çıkarılacak.

19-11/11/sicil-affi.jpg

NE ZAMAN ÇIKACAK?

Ekonominin kötüye gitmesi, yaşanan krizler ve ülke ekonomisinin içinde bulunduğu diğer etkilerle birlikte bankalara olan borcunu ödeyemeyen vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi ve isimlerinin kara listeden çıkması adına meclise bir kanun teklifi sunuldu. Kanun teklifini İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun hazırlayıp meclise sundu. Bu kanun teklisinin meclisten geçmesi halinde vatandaşlar rahat bir nefes alacak, kötü giden ekonomik şartlarda yeni iş kapıları aralanabilecek. Bu kanun teklifinin Aralık 2019 ya da 2020 başlarında meclisten geçmesi bekleniyor.

SİCİL AFFI İLE İLGİLİ TÜM HABERLER İÇİN TIKLAYIN

NELER DEĞİŞECEK?

• Sicil affıyla esnaf ve vatandaşların borçlarını silmek yerine yapılandırma yapıp ödeme kolaylığı getirilebileceği,
• Borçlarını ödemesine rağmen ismi kara listede olanların isimlerinin kara listeden silineceği,
• Hali hazırda borcunu ödemeye devam eden ve çeşitli nedenlerle ismi kara listeye eklenen esnaf ve vatandaşın borçlarının yapılandırması yapılıp isminin kara listeden çıkarılması,
• Herhangi bir iş yeri olmayan ve ticaret yapmayan ancak daha önceki zamanlarda ticari faaliyette bulunup sicili bozulan vatandaşların da sicilinin düzeltilmesi,
• Merkez bankası ve findeks üyesi KBB tarafından da sicil notunun düzeltilebileceği gibi durumlar öngörülmüştür.
Sicil affıyla birlikte kara listeden adı silinen esnaf ve vatandaşlar bankalardan ticari krediler alabilecek ve ekonominin düzelmesine katkıda bulunabilecekler.

Sicil affının 2 şartı bulunuyor. Bunlar:
1- Borcunu ödemesine rağmen 5 yıllık kötü sicil bekleme süresini bekleyen kredi kartı, bireysel kredi, ticari kredi veya esnaf kredisi borçluları kara listeden çıkarılarak.
2- Borcu olmasına rağmen yapılandıran ve düzenli ödeme yapan kişilerin sicilleri temizlenecek.

KONU İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Sicil affı için kanun teklifi hazırlayıp meclise sunan İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin ERGUN sicil affı dolayısıyla bir açılamada bulunmuştur. İşte açıklaması:

“Ülkemiz içerisinde bulunduğu ekonomik kriz hali ve eldeki iktisadi veriler ile birlikte değerlendirme yapıldığında, hali hazırdaki durumun giderek kötüleştiği ve bu gidişatın vatandaşa yüklemiş olduğu maddi / manevi yükün giderek ağırlaştığı aşikardır." Dedi.

Metin Ergun, bankaların 166 milyon TL kadar takipteki alacak tutarı olduğunu dile getirerek, "2017 yılında tüketici kredileri ve kredi kartları, KOBİ kredileri ve ticari krediler nezdinde takipteki kredilerin brüt tutarı 64 milyar TL düzeyindeyken bu rakam 2019'un haziran ayı itibarıyla 116 milyar TL'ye ulaşmıştır” açıklamasında bulundu.

Bu nedenlerden dolayı vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi adına kanun değişikliğinin gerektiğini belirterek kanun teklifini meclise sundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN