Şimşek 'Süreçte son aşamaya gelindi' diyerek duyurdu: Türkiye FATF'ın gri listesinden çıkıyor

Şimşek 'Süreçte son aşamaya gelindi' diyerek duyurdu: Türkiye FATF'ın gri listesinden çıkıyor

Türkiye'nin, “terörün finansmanı” konusunda yer aldığı gri listeden çıkıp, çıkmayacağı bugün FATF tarafından yapılan toplantıda Haziran ayında belirlenmesine karar verildi. "Türkiye'yi gri listeden çıkarmak için ne gerekiyorsa yapmaya kararlıyız." diyen Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, FATF ekibi tarafından Türkiye'ye yapılacak ziyaretin ardından hazırlanacak değerlendirme raporu ele alınacak ve bu toplantıda ülkemize yönelik gri liste kararının kaldırılması bekleniyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından oluşturulan gri listeden çıkma sürecinde önemli bir adım attığı bildirildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in aktardığına göre, ülke, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede gerekli teknik çalışmaları başarıyla tamamlayarak, FATF tarafından belirlenen Eylem Planı'nın tüm maddelerini yerine getirdi.

FATF'nin Genel Kurul toplantısında, Türkiye'nin bu alandaki çabaları ve ilerlemesi değerlendirilmiş, ve ülkenin gri listeden çıkma sürecinin son aşamasına geldiği belirtilmiştir. Bu süreç, Haziran ayında yapılacak olan FATF değerlendirme ekibinin Türkiye ziyareti ve ardından hazırlanacak raporun Genel Kurul toplantısında ele alınmasıyla tamamlanacak. Bakan Şimşek, bu gelişmenin, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) başta olmak üzere, Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları ile diğer ilgili kurumların koordineli çalışmalarının bir sonucu olduğunu vurgulayarak, katkı sağlayan herkese teşekkürlerini iletti.

Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada da Şimşek, teknik çalışmaların tamamlandığını ve Haziran ayındaki yerinde denetimle birlikte gri listeden çıkma sürecinin sonlanacağını duyurdu.

FATF: TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKMA KRİTERLERİNİ BÜYÜK ÖLÇÜDE KARŞILADI

FATF, Paris'te, 21-23 Şubat'ta gerçekleştirilen Genel Kurulda alınan kararları açıkladı.

Açıklamada, Ekim 2021'de Türkiye’nin Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanı (AML/CFT) sisteminin etkinliğini güçlendirmek için FATF ile çalışma konusunda üst düzey siyasi taahhütte bulunduğu hatırlatıldı.

FATF'nin Şubat 2024 Genel Kurulunda, Türkiye'nin kurumun kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda belirlediği kriterleri karşılamak için eylem planını büyük ölçüde tamamladığına dair ilk tespitini yaptığına yer verilen açıklamada, "FATF, kara paranın aklanmasının önlenmesi ve terörizmin finansmanı ile mücadele reformlarının uygulanmaya başlandığını ve sürdürüldüğünü, uygulamanın gelecekte de sürdürülebilmesi için gerekli siyasi kararlılığın devam ettiğini doğrulamak amacıyla yerinde bir değerlendirme yapılmasını talep etmektedir." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Türkiye'nin AML/CFT sisteminin etkinliğini güçlendirmek için çok önemli reformlar gerçekleştirdiğine dikkat çekilerek, Türkiye'nin özellikle risk temelli kara paranın aklanmasının önlenmesi ve terörizmin finansmanı ile mücadele denetimi yaklaşımını geliştirdiği, ihlallere yönelik yaptırımların ve intifa hakkı gerekliliklerinin caydırıcı olmasını sağlamak için adımlar attığına vurgu yapıldı.

Türkiye'nin mali istihbarat birimi için kaynakları artırdığına işaret edilen açıklamada, ülkenin üretilen mali istihbaratın kullanımını artırdığı da hatırlatıldı.

Açıklamada, Türkiye'nin riskler doğrultusunda daha karmaşık kara para aklanması soruşturmaları ve kovuşturmaları yürüttüğü ifade edilerek, ülkenin terörizmin finansmanına yönelik hedefli mali yaptırımların uygulanmasını geliştirdiği aktarıldı.

GRİ LİSTEDEN ÇIKMANIN ÖNEMİ

Gri listeden çıkmanın Türkiye için önemi büyük. Bu statü, uluslararası arenada ülkenin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede yeterli önlemleri almadığına dair bir izlenim yaratıyor. Gri listeden çıkılması, uluslararası finans ve ticarette Türkiye'nin itibarını artırırken, yabancı yatırımcıların güvenini kazanma, uluslararası kredilere erişimde kolaylık ve finansal işlemlerde maliyetlerin düşmesi gibi doğrudan ekonomik faydalar sağlayacaktır. Ayrıca, bu gelişme, Türkiye'nin uluslararası norm ve standartlara uyum konusundaki kararlılığını ve bu alandaki başarısını da teyit etmiş olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN