Skoda, Batılı otomobil üreticileri arasında %8,3'lük marjla en yüksek kar oranına ulaştı. 2024'te 926.600 araç satarak 27,8 milyar Euro gelir elde etti ve Avrupa'nın dördüncü büyük otomobil üreticisi konumuna yükseldi. Marka elektrikli ve içten yanmalı motorlu araçları paralel olarak sunmaya devam edecek. Skoda, Çin pazarından çekilerek Hindistan'a odaklanıyor ve burada üretilen Kylaq modeliyle büyümeyi hedefliyor.
BARAN BEKİ
Çek otomobil üreticisi Skoda, rekor satış gelirleri ve karlar elde ettiği bir yılın ardından, Batılı otomobil üreticileri arasında araç satışlarında en yüksek kar marjına sahip olduğunu iddia ediyor. 2024 yılında Skoda'nın 926.600 yeni otomobil satışı (geçen yıla göre %6,9 artış) 27,8 milyar Euro (23,4 milyar Sterlin) gelir ve 2,3 milyar Euro (1,9 milyar Sterlin) faaliyet karı sağladı.
Skoda CEO'su Klaus Zellmer, Volkswagen Grubu markasının %8,3'lük marjının onları "satış getirisi" açısından en karlı Batılı otomobil markası yaptığını söyledi.
AVRUPA'NIN DÖRDÜNCÜ BÜYÜK OTOMOBİL ÜRETİCİSİ
Skoda artık Avrupa'nın dördüncü büyük otomobil üreticisi konumunda ve 2023'ten bu yana üç sıra yükseldi. Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve İspanya, Skoda için 2024'te rekor satış yılları yaşadı. Skoda Octavia, markanın en çok satan modeli olmaya devam ediyor.
Zellmer, artan karlılığın sadece satışlarındaki artış ve uygun fiyatlı olmalarından değil, aynı zamanda "Next Level Efficiency+" programlarının başarılı bir şekilde uygulanmasının sonucu olduğunu belirtti. Bu program, müşterilere tüm motor seçeneklerini açık tutarken CO2 emisyonlarını azaltmak için tasarlandı.
ELEKTRİKLİ VE İÇTEN YANMALI MODELLER YAN YANA
Öngörülebilir gelecek için Skoda, müşteri seçimini en üst düzeye çıkarmak adına elektrikli otomobiller ve içten yanmalı motorlu modellerin paralel serilerini sunmaya devam edecek. Bu, kar marjlarında bir düşüş anlamına gelse bile, benzer boyutlardaki modeller arasında fiyat paritesi için çaba gösterecek.
Elroq ve Karoq'tan örnek veren Zellmer, "Karoq'taki kar marjı daha büyük, müşterinin fiyat paritesi olsa ve ikisi arasında seçim yapabilse bile." dedi. Ayrıca, elektrikli Skoda'ların şirket için hala daha karlı olduğunu ekledi.
EMİSYONLARI AZALTMAK
Zellmer, CO2 emisyonlarını azaltmanın sadece yasal bir gereklilik değil, aynı zamanda bir "sorumluluk" olduğunu vurguladı. Mevzuat yumuşasa ve tüketici talebi azalmaya devam etse bile elektrikli araçların piyasaya sürülmesinde yavaşlama olmayacağını düşündüğünü belirtti. Çünkü Skoda, "CO2 emisyonlarını düşürme sorumluluğuna" derinden inanıyor.
"Yavaşlamayacağız çünkü yatırım yaptık ve geleceğin elektrikli olduğuna inanıyoruz, ancak tüketici duygularını göz ardı edemeyiz" yorumlarında bulundu. Bu son nokta üzerine, Skoda, Fabia, Scala ve Kamiq dahil olmak üzere içten yanmalı motorlu modellerine yatırım yapmaya bir süre daha devam edecek.
"DÜŞMANIMIZ İÇTEN YANMALI MOTOR DEĞİL, CO2"
Zellmer'e göre, yasa koyucular alternatif yakıtlar da dahil olmak üzere diğer teknolojilere açık fikirli olmalı ve nihai hedefin batarya elektrikli araçlar gibi belirli teknolojileri zorunlu kılmak değil, CO2 emisyonlarını azaltmak olduğunu hatırlamalı.
"Son zamanlarda birinin 'düşmanımız içten yanmalı motor değil, düşmanımız CO2' dediğini duydum. CO2'yi, sürdürülebilir, uygulanabilir ve tüketiciler tarafından kabul edilebilir herhangi bir teknolojiyle azaltmamız gerekiyor."
BATARYA TEDARİĞİ VE KÜRESEL GENİŞLEME
Skoda, elektrikli otomobilleri için batarya tedarik edebileceği Çek Cumhuriyeti'nde bir Gigafactory için mücadele etmesine rağmen, "öngörülebilir gelecekte" böyle bir tesisin inşa edilmeyeceğini, bu nedenle Skoda'nın bataryaları başka yerlerden tedarik etmek zorunda kalacağını söyledi.
Skoda, Hindistan'daki operasyonlarını artırarak Avrupa'ya olan bağımlılığını "dengelemek" istiyor. Yeni Hint yapımı Kylaq'ın piyasaya sürülmesi de bu stratejinin bir parçası. Vietnam'daki yeni fabrikaları için "ASEAN bölgesine açılan kapımız" olacak diyen Zellmer, Güneydoğu Asya'yı Skoda için potansiyel bir büyüme alanı olarak görüyor.
Zellmer, Çin'in artık Skoda için bir odak noktası olmadığını doğruladı ve ABD pazarına girişi de reddetti. Görünüşe göre Skoda, Amerikalıların SUV ve pick-up sevdasına ayak uydurmaktansa, Hintlilerin küçük araba aşkına yatırım yapmayı tercih ediyor.