TÜİK duyurdu! Şubat ayı enflasyonu belli oldu

TÜİK duyurdu! Şubat ayı enflasyonu belli oldu

TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre; şubatta yıllık enflasyon yüzde 67,07 olurken aylık enflasyon ise yüzde 4,53 olarak belirlendi. Bununla birlikte bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 43,44 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 94,78 ile lokanta ve oteller olarak kayıtlara geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ülkenin ekonomik durumunu belirleyen önemli göstergelerden biri olan enflasyon verilerini şubat ayına ilişkin olarak kamuoyuyla paylaştı. Yayımlanan rapora göre; Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) şubat ayında önemli bir artış kaydetti.

TÜFE'deki değişim verilerine göre, 2024 Şubat ayında bir önceki aya göre enflasyon yüzde 4,53 olarak gerçekleşti. Aynı şekilde, bir önceki yılın Aralık ayına göre enflasyon yüzde 11,54, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 67,07 olarak tespit edildi. On iki aylık ortalamalara göre ise enflasyon yüzde 55,91 seviyesinde oldu.

OCAK AYINDA NE OLMUŞTU?

TÜİK'in ocak ayına ilişkin verilerinde aylık enflasyon yüzde 6,70, yıllık enflasyon ise yüzde 64,86 olarak açıklanmıştı.

EN FAZLA ARTIŞ LOKANTA VE OTELLERDE

En az artış gösteren ana grup yüzde 43,44 ile giyim ve ayakkabı olurken, en yüksek artış ise yüzde 94,78 ile lokanta ve otellerde yaşandı.

2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 0,20 ile giyim ve ayakkabı olurken, en yüksek artış ise yüzde 12,76 ile eğitim sektöründe yaşandı.

Endekste yer alan 143 temel başlıktan Şubat ayında, 12 temel başlıkta düşüş gözlenirken, 6 temel başlıkta ise değişim yaşanmadı. Geriye kalan 125 temel başlık ise artış gösterdi.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim ise 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,23, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 70,31 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 60,96 olarak gerçekleşti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN