Son veriler korkuttu: Ekmeğe rekor zam kapıda

Son veriler korkuttu: Ekmeğe rekor zam kapıda

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) Mayıs'ta bir önceki aya göre yüzde 0,43 azaldı, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 20,2 artış gösterdi. Yıllık artış gösteren ürünler arasında yüzde 26,59 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar yer aldı. Tahıl fiyatlarının artışa geçmesi ekmeğe zammı da gündeme getirdi. Son olarak Tarım Platformu kurucusu Mine Ataman, Tarım 5.0'a geçilmezse 200 gram ekmek fiyatının kısa sürede 5 liraya çıkacağını söylemişti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) verilerini açıkladı.

Buna göre, endeks Mayıs'ta bir önceki aya göre yüzde 0,43 düşerken, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 7,07, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,2 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 19,6 yükseliş kaydetti.

HEM AYLIK HEM YILLIK ARTTI

Sektörlerde bir önceki aya göre değişime bakıldığında, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,35 azalış, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 4,66, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 34,76 artış gerçekleşti.

Yıllık en fazla artış gösteren diğer alt gruplar ise yüzde 26,59 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar, yüzde 23,68 ile koyun ve keçi canlı, bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu. Aylık en fazla artış yüzde 2,92 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar alt grubunda gerçekleşti.

EKMEK ZAM TARTIŞMALARI

Tahıl fiyatlarının artışa geçmesi ekmeğe zammı da gündeme getirdi. Son olarak Tarım Platformu kurucusu Mine Ataman, Tarım 5.0'a geçilmezse 200 gram ekmek fiyatının kısa sürede 5 liraya çıkacağını söylemişti.

ABD, Rusya, Çin gibi ülkelerin iklim değişikliğine karşı etkili tarımsal modelleri uygulamaya koyduğunu, Türkiye'nin bu ülkeler karşısında tarımsal üretimini ve ihracatını korumasının giderek zorlaşacağını belirmişti.

Çözümün Tarım 5.0'ı uygulamaya koymak olduğunu kaydeden Ataman, çiftçilerin Tarım 5.0 ile planlanmış teknoloji ile desteklenmesi gerektiğini söylemişti.

Ataman, şunları kaydetmişti: "Çok uluslu şirketler az çeşit, uygun fiyatlı ürünler üretiyorlar. Dolayısıyla tek tip beslenen, sağlıksız insanlar ortaya çıkıyor. Türkiye’de üretimin yüzde 80’ini yapan küçük çiftçiler teknolojiyle desteklenmezse, çok uluslu şirketler tarımımıza yön verecek, tekel oluşturacak."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN