Ekmekle savaşan hiçbir iktidar kazanamaz | Buradan Bakınca

Buradan Bakınca'da Ahmet Taşgetiren ve Mehmet Ocaktan sıcak gündemi değerlendirdi. Halk Ekmek büfesi tartışmaları için Ocaktan "Ekmekler 1 liraya satılıyor ve insanlar üç kuruş için hesap yapıyor. Hayatlarını idame ettirebilmek için büyük bir mücadele veriyorlar, buna engel oluyorsun. Bir dilim ekmekle kavga edilmez. İktidar, 'Ekmek ile ilgili bir mücadele, asla hiçbir siyasi iktidara kazanç sağlamaz. Bu gidişle halktan kopuyoruz, böyle devam edemeyiz' demiyor" diye konuştu.

Ahmet Taşgetiren ve Mehmet Ocaktan, Buradan Bakınca'da gündemin ana başlıklarını değerlendirdi. Halk Ekmek tartışması, tam kapanma kararı, içki satışı yasağı ve aşı tedariki konuları ele alındı. 

Halk Ekmek büfeleri tartışmaları hakkında konuşan Mehmet Ocaktan, süreci şu sözlerle eleştirdi: 

HALK EKMEK TARTIŞMALARI

“Normalde AK Parti geçmiş dönemlerde asla böyle bir şey yapmazdı. Şimdi İBB'nin Halk Ekmek büfeleri var ve sayılarını arttırmak istiyor. Ekmekler 1 liraya satılıyor ve insanlar üç kuruş için hesap yapıyor.  Hayatlarını idame ettirebilmek için büyük bir mücadele veriyorlar, buna engel oluyorsun. Bir dilim ekmekle kavga edilmez. İktidar, 'Ekmek ile ilgili bir mücadele, asla hiçbir siyasi iktidara kazanç sağlamaz. Bu gidişle halktan kopuyoruz, böyle devam edemeyiz' demiyor."

"TÜRKİYE HARİTASI KIPKIRMIZI"

Türkiye'de alınan tam kapanma kararında yeterli maddi desteğin sağlanmadığını belirten Ahmet Taşgetiren de şunları kaydetti: 

"Sayın Cumhurbaşkanı tam kapama ile ilgili açıklama yaparken 'Avrupa açılmaya hazırlanıyor' diyor, bizde de Türkiye haritası kıpkırmızı. Gelişmiş ülkelerden bile iyi konumdayız diye övünüyorduk. Şimdi oralar toparlanmaya başladı. En düşük destek paketi uygulayan ülkeler arasındayız ve hastalığın en çok arttığı ülke konumundayız."

Taşgetiren, şöyle  devam etti: "Ekonomide yaşadığımız sıkıntı, salgınla mücadelede de iktidarın elini kolunu bağlıyor. Böyle gözüküyor. Gittikçe de daha dar bir alana doğru gidiyoruz."

"ŞİMDİ DE CİDDİYE ALMIYORUZ"

Ocaktan ise 'desteksiz' tam kapanma kararını şu sözlerle eleştirdi: "Salgının başladığı günden beri hep endişe var. '3 hafta tam kapanma olacak' dediler ama böyle bir tam kapanma yok. Böyle bir trafik görmedim. Tam kapanma ancak destekler ile mümkün. Diğer ülkelerde de böyle oluyor. Yoksa insanları eve kapatmanın anlamı yok. Daha ilk başlarda işi ciddiye almadık. O dönemlerde gerekli kapamaları yapabilseydik, işler bu kadar büyümezdi. Şimdi de ciddiye almıyoruz."

17 günlük içki yasağı hakkında da konuşan Ocaktan "Bir defa çok teşvik edici, kışkırtıcı bir tarafı var. İçki satışlarının artacağı kanaatindeyim. Muhtemelen çok küçük düşündüklerini zannediyorum. Büyük düşünseler zaten doğru dürüst bir kapanma yapardık" dedi.

"AŞI TEMİN EDİLMEMESİ NASIL BİR ŞEY?"

Aşı tedarikinde yaşanan sıkıntılara değinen Taşgetiren "Sağlık Bakanı 2 aydan bahsediyor. Bu ne demek? Haziran sonuna kadar aşı olmayacak. Aşı sıkıntısı çekeceğiz. Bu aynı zamanda dünyadan Türkiye'ye yönelik insan hareketliliğinin devre dışı kalması, demek. Aşı temin edilmemesi nasıl bir şey?" ifadelerini kullandı. 

Taşgetiren, şöyle devam etti: "Sağlık çalışanlarının çok ciddi fedakarlıkları var. İnsanın tahammül gücünü aşan bir mücadele sürecinden geçiliyor. Fakat işin makro planlamasını yapacak irade de problemler var. Ve buna sistem deniliyor."

"TÜRKİYE'NİN YAPTIKLARI BİR GÖSTERİ"

Türkiye'nin dış politikasını değerlendiren Ocaktan şöyle konuştu:

"Türkiye'nin son dönemde yaptığı her şey aslında bir gösteri. Ekonomik, siyasi, uluslararası alanda belli bir güce sahipseniz, zaten ilişkilerinizi o anlamda sürdürürsünüz. Bütün ülkeler kendi çıkarları açısından adım atarlar. Her ülkenin kendi milli çıkarları açısından hareket etmesi demek, aynı zamanda ülkelerin zaman zaman birbirlerinin ayaklarına basması demektir."

Taşgetiren ise şunları kaydetti:

"Aslında Türkiye olarak, özellikle Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde farklı bir role soyunduk. Türkiye'nin alanını genişletme, etkinliğini arttırma gibi bir çizgimiz var. Sonuçlar da alıyoruz. Şu anda geldiğimiz noktada; Amerika ile batı ile ya da bütün ülkelerle meydan okuyucu bir tür ilişki mi sürdürmek gerekiyor? Yoksa farklı bir ilişki tarzı mı kurmak gerekiyor? Bu iktidar bunu yapar mı, yapmaz mı?"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN