Takı tercihleri değişti: Çeyrek tarih oldu, yarım gramlar revaçta

Takı tercihleri değişti: Çeyrek tarih oldu, yarım gramlar revaçta

Kontrollü normalleşme kapsamında düğünlerden başlarken kuyum sektörü hala durgun. Vatandaşlar alım gücünün sürekli düşmesi nedeniyle takı tercihini artık çeyrek altından değil, yarım gram altından yana kullanıyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin gevşetilmesi ve kontrollü normalleşme sürecine adım atılmasıyla düğünlere de belirli kurallar çerçevesinde izin verilmeye başlandı. Ancak düğün sektöründe yaşanan hareketlilik kuyum sektörüne yansımadı. Altın fiyatlarının etkili olduğu bu durgunlukta vatandaşların takı seçenekleri de değişti. Çeyrek altının 850 liraya, gram altının 500 liraya dayanması ile takı takmak isteyenler yarım gram altına yöneldi.

"YARIM GRAMLIK ALTINAR REVAÇTA"

Dünya gazetesinin haberine göre, İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, “Çeyrek altın talebi neredeyse yok gibi. Çeyrek altın yerini gram altına bırakmıştı, şimdi yarım gramlık altınlar revaçta” dedi.

Pandemi yasakları boyunca nişan, düğün gibi organizasyonların düzenli yapılamadığını kaydeden Baransel, “Yasakların hafiflemesi ile kuyumcuların işlerinde bir kıpırdanma var. Ancak talepler değişti. Altının gramı 490 lira. 20 gramlık bilezikler yerini 7- 10 gramlık bileziklere bıraktı. Bugün 10 gram bilezik dediğinizde 4 bin 500- 5 bin TL. Düşen alım gücüne karşı evlenen, nişan, sünnet yapan ailelere destek olmak isteyenler bütçelerine uygun seçeneklere yöneliyor” diye konuştu.

"SEKTÖR PANDEMİ DESTEKLERİ KAPSAMINA ALINMALI"

Kruvaziyer başta olmak üzere kente gelen turist sayısındaki azalmanın da sektörü olumsuz etkilediğini dile getiren Baransel, sektörün pandemi destekleri kapsamına alınması çağrısında bulundu. Konu ile ilgili İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İEOSB) ile İzmir Ticaret Odası (İZTO) nezdinde yaptıkları girişimlerin sonuçsuz kaldığını belirten Baransel, “Kuyumcular dışında bu işin gümüşçüsü, imalatçısı, tamircisi, atölyecisi var. Kuyumcuların destek kapsamına alınmamasını anlayabiliyoruz. Ancak mesleki sınıflandırmayı belirleyen NACE kodları uyarınca tamirci, atölyeciler esnaf da desteklerden yararlanamadı. Sektörümüzün bu iş kolları desteklerden yararlandırılmalı” diye konuştu.

BİR DEVİR BİTTİ

Kuyum imalatçısı Edip Çavuşoğlu da bilezik, tam ve yarım altın devrinin kapandığını, hatta fiyatı 850 TL olan çeyrek altın yerine gram ve yarım gramlık altınların takı olarak tercih edildiğini belirterek, “Kuyumcular öyle ya da böyle ayakta kaldı ama bağlı iş kolları sıkıntı içinde” dedi. Saatçi, gümüşçü, bijutericilerin kuyum esnafı ile aynı NACE kodunda sınıflandırılması nedeniyle esnafa verilen desteklerden yararlanamadıklarını kaydeden Çavuşoğlu, “İlçeler dahil İzmir genelinde 3 bine yakın kuyumcu esnafı var. 60’ı Tezcan İşhanı’nda olmak üzere kent genelinde 300’ün üzerinde imalatçı, tamirci, atölye var. Her birinin yanında en az 3 kişi çalışıyor. Hiç bir destekten yararlanamayan bu esnafın mağduriyeti giderilmeli” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN