Tarımsal kalkınma planı seçim yasasından bile önemli

Tarımsal kalkınma planı seçim yasasından bile önemli

Karadeniz’in kuzeyinde başlayan savaş çanları buğday fiyatlarını vurmaya devam ediyor. İBB Halk Ekmek Başkan Vekili Nama “Savaşın, Ukrayna’dan sonra en büyük zararını, Türkiye olarak biz göreceğiz. Daha geçen yıl temmuz döneminde 1 ton buğdayı yaklaşık 2 bin TL’ye ithal ediyorduk. TL’deki kayıpla bu fiyat daha yılı dolmadan 6 bin liraya çıktı. Bu yüzden Türkiye’nin acil tarımsal kalkınma planına ihtiyacı var. Bu konu şu an seçim yasasından bile önemli” dedi.

ALİ YILDIRIM

Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye’deki ekmek üretimine de büyük etkisi oldu. Buğday fiyatları yılın zirvesine çıkarken, birçok esnaf zam için kolları sıvadı. Fırıncılar odası hedeflenen ekmek fiyatının her defasında 3 liradan fazla olduğunu açıklarken, artan girdi maliyetlerinin her geçen gün değiştiğini dile getirdi. Öte yandan bazı fırıncılar da son bir yılda artan girdi maliyetleri sebebiyle ürettikleri bir ekmekten zarar ettiklerini, 4 ay önce yapılması gereken 3 liralık zammın vatandaşı cebini zorlamaması için kademeli olarak ekmeğe zam yapıldığını anlattı. Ramazan ayı ile birlikte sofraların vazgeçilmezi olan pide fiyatları da belli oldu. Geçen yıl 3 liradan satılan pidenin bu sene 6 lira olması kararlaştırıldı. İstanbul Fırıncılar Odası 330 gram sade pidenin 6 TL’ye satılacağını, 330 gram susamlı, yumurtalı pidenin 7.5 TL’ye, 415 gram sade pidenin 7.5 TL’ye ve 415 gram susamlı yumurtalı pide ise 9 TL’den satışa sunulacağını paylaştı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da aynı gramajda olan Halk Ekmek’in (330 gram) Ramazan pidesini bu yıl 3 TL’den satacağını açıkladı.

İBB Halk Ekmek A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özgen Nama da artan fiyatlar karşısında emek fiyatlarının bir yılda yüzde 100 zamlandığını paylaştı. Karar’a açıklama yapan Nama, buğdayın yüzde 80’ninin Rusya ve Ukrayna’dan ithal edildiğini anlatarak “Savaşın, Ukrayna’dan sonra en büyük zararını, Türkiye olarak biz göreceğiz. Maalesef son yıllarda buğdayda dışa bağımlı hale geldik. Yaklaşık 8 milyon ton buğdayı Rusya ve Ukrayna’dan ithal ediyoruz. Bunun için bir önlem alınmalı. Rusya ile olası bir ticaret ambargosu karşısında büyük zorluklar çekebiliriz. Öte tarafta da Ukrayna var. Şu an savaş sürüyor acaba arazileri ekebilecekler mi? Daha geçen yıl temmuz döneminde 1 ton buğdayı yaklaşık 2 bin TL’ye ithal ediyorduk. TL’deki kayıpla bu fiyat daha yılı dolmadan 6 bin liraya çıktı. Bu yüzden Türkiye’nin acil tarımsal kalkınma planına ihtiyacı var. Bu konu şu an seçim yasasından bile önemli.” Nama, önlem alınmazsa somun ekmek fiyatlarının gelecek yıl 6-7 lirayı aşabileceğini vurguladı.

‘SOSYAL BELEDİYECİLİK YAPIYORUZ’

Normal Halk Ekmek fiyatının artan maliyetlerden dolayı 2 liraya çıktığını hatırlatan Özgen Nama, bu kalemden ekmek başına zarar ettiklerini aktardı. Nama bu durumu şöyle ifade etti: “Biz normal ekmekte zarar ediyoruz ama aynı zamanda bir hizmette veriyoruz. Bize göre de sosyal belediyecilik anlayışı budur. Biz bu zararı diğer ürünlerimizden süspanse ediyoruz. Ambalajlı ürünlerden elde ettiğimiz kar, normal ekmekteki zararı karşılıyor. Paketli ticari ürünlerimiz sayesinde halkımıza ucuz ekmekle hizmet veriyoruz.”

330 GRAM HALK PİDE 3 LİRA

İstanbul Fırıncılar Odası 330 gram sade pidenin 6 TL’ye satılacağını açıkladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Halk Ekmek’te satılacak Ramazan pidesinin fiyatını sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. İmamoğlu “330 gr Ramazan pidesini bu yıl 3 TL’den İstanbullulara sunacağız. Tüm ekonomik zorluklara rağmen Halk Ekmek İstanbullulara sağlıklı ve ucuz ekmek üretmeye devam edecek” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN